Опрезно са клима уређајем

Еркондишни хладе, али узрокују и здравствене проблеме попут промуклости и укочености. Зато, не претерујте с расхлађивањем.
Запушен нос, отежано дисање кроз нос, инфекције које се шире ка горњим дисајним путевима, сув кашаљ и често повишена телесна температура типични су симптоми прехлада због претераног хлађења клима-уређајима и готово су идентични зимским прехладама.
Током врелих летњих дана клима-уређај у затвореном простору је неопходан, ту нема дискусије. Ипак, морају се поштовати два света правила. Разлика у температури споља и у затвореном простору који се расхлађује не сме да прелази пет степени, максимално седам, и никако се не сме седети на местима где клима директно хлади.

Предуго излагање организма хлађењу клима-уређаја на температурама које често варирају и по 15 степени у односу на спољашњу температуру изазива озбиљне здравствене проблеме.
Највише су погођени дисајни органи. Запушен нос, отежано дисање кроз нос, инфекције које се шире ка горњим дисајним путевима, сув кашаљ и често повишена телесна температура типични су симптоми прехлада због претераног хлађења клима-уређајима и готово су идентични зимским прехладама. Страда и ждрело, што резултира промуклошћу и отежаним говором.
Ако је разлика већа од десет степени, може доћи до шока када се из хладне просторије изађе на врео асфалт. Постоји могућност наглог ширења крвних судова. Драматична промена температуре може да изазове чак и пуцање крвних судова, посебно код старијих особа.

  • Климатизовану просторију морате да проветравате неколико пута дневно
  • Искључите климу пола сата пре изласка напоље да бисте се прилагодили спољној температури
  • Филтери морају редовно да се чисте. На њима се таложи прашина, а могу да постану и станишта бактерија које изазивају алергије
  • Иста правила важе и за клима-уређаје у аутомобилима. Ти уређају захтевају редован сервис на 10.000 километара

Ту није крај проблемима, јер су честа и кочења и болови у мишићима и зглобовима након предуге изложености хлађењу клима-уређаја. То су махом тешке упале које захтевају лечење антиреуматицима.