Лето и проширене вене

Лето и врућине неповољно утичу на крвне судове, посебно то важи за проширене вене. Вене се због врућине шире, у њима заостаје крв, што изазива тегобе и додатно их шири. Ноге постају тешке, уморне, отечене, јавља се утрнулост, неодређени болови у потколеницама и ноћни грчеви у мишићима. Тегобе постоје и када се проширене вене не виде, јер су у том случају промењене дубоке вене потколеница.

Проширене вене су често обољење. Обично се јавља између 20 и 40 година. Око 40 посто људи старијих од тридесет година има проширене вене. Од тога су 57 % жене, што је заслуга женских хормона. Женски хормон естроген доводи до опуштања зидова вена и успорава кретање крви у њима. Из тог разлога, као и због притиска плода, женама се у трудноћи вене нагло шире. Проширене вене се јављају као последица наследне слабости зида вена и слабије развијених или одсутних венских залистака. Током живота деловањем других фактора, као што су дуготрајно стајање на послу, гојазности, запаљење вена, трудноћа и хормонска терапија, долази до њиховог ширења.

Ширењу су нарочито подложне вене вогу и то посебно вене потколеница. Зато се углавном у њима јављају осећај тежине, замор, неодређени болови, мишићни грчеви у току ноћи и свраб коже. Тегобе се погоршавају у току стајања, смањују при ходању, а нестају ноћу за време лежања, поготову ако је нога подигнута. Aко се болови и ноћу одржавају треба им тражити други узрок.

Aко су се вене прошириле, никада се неће повући саме од себе, већ ће се временом стање погоршавати, поготову ако је наслеђе у питању. Међутим, применом превентивних мера, процес се знатно може успорити и ублажити тегобе. Иако је то релативно лака болест, може да има прогресиван ток и да даје компликације у виду отока, запаљења вена, улкуса (дефект коже), дерматитиса и крварења. Многима проширене вене више сметају из естетских разлога. Оне постају издужене, извијугане и чворновате. Због пратећег запаљења, код дуготрајнијег застоја венске крви кожа постаје измењена. У почетку је сува, затим постаје задебљана, наборана, прекривена малим љуспицама, које се лако љуште. На месту дерматитиса кожа мења боју., постаје светлоцрвена или мрко пигментисана.

Да би се ублажиле тегобе лети треба избегавати сунчање ногу, топле купке и депилациј топлим воском. Посебно у летњим месецима треба јести доста воћа и поврћа, који јачају зидове вена. Веома су корисне свакодневне шетње у трајању од пола сата и пењање степеницама. Од спортских активности посебно су препоручљиви пливање, лагана гимнастика и вожња бицикла. Не препоручују се спортови где долази до наглих скокова и удараца ногом (тенис, одбојка, фудбал и трчање). Венама прија шетња по плићаку у раним јутарњм часовима, јер таласи благо масирају ноге, поспешују циркулацију и хладе вене. Приликом седења не треба прекрстити ноге, јер се на тај начин прекида циркулација крви у површним венама, а шире унутрашње. Треба избегавати дуготрајно стајање. Aко то није могуће, у току стајања се више пута подизати на прсте. Ноге одмарати у кревети лагано подигнуте (петнаест степени је довољно). Избацили чарапе, које својим рубом стежу и прекидају циркулацију. Веома повољно делују креме и гелови на бази кестена. Ублажавају грчеве, осећај тежине и свраб. Најповољнија је обућа са потпетицом висине 4 – 5 цм.

Иако је врело летње време јако неповољно за прошитене вене, на срећу, постоје начини да се тегобе знатно смање и успори даљи ток болести.