СУСРЕТИ СЕСТАРА У НЕОНАТОЛОГИЈИ – БЕОГРАД

Под покровитељством Министраства здравља Републике Србије, у организацији Института за неонатологију Београд, 7.05.2010г.г у Сава центру у Београду одржан је четврти по реду семинар “Сусрети сестара у неонатологији”.
Предавачи су били лекари, медицинске сестре и нутриционисти који раде на Институту за неонатологију, а теме су биле:

  1. Примена савремене технологије у неонатологији
  2. Индивидуализована развојна нега
  3. Индивидуализована развојна нега у пракси
  4. Примена компјутеризованих програма у тоталној парентералној исхрани
  5. Припрема раствора за ТПИ у ламинарној комори
  6. Прва српска банка млека у Институту за неонатологију
  7. Организација и принципи рада у Кабинету за ентералну исхрану Института за неонатологију

Присуствовање семинару донело је учесницима по 4 бода.
Овом семинару присуствовало је и пет педијатријских и три патронажне сестре из Дома здравља Ниш. Оно што је на њих оставило највећи утисак је начин на који се справљају оброци за мале пацијенте који су на ТПИ, тј. примена компјутеризованих програма за спремање идеалних оброка у погледу односа угљених хидрата, масти и протеина. Наиме, Институт за неонатологију је овај образац понудио на коришћење свим клиникама у Србији, а само спремање оброка се одвија у стерилним собама уз учешће нутриционисте и медицинске сестре која је специјално обучена за ову процедуру.
Што се тиче Прве банке млека у Србији на Институту за неонатологију, до сада је прикупљено преко 2200 литара хуманог млека. У самом Институту се врши прикупљање, пастеризација и чување овог млека у специјалним коморама све до његове примене.