ГЛАУКОМ – ОЗБИЉНА ПРЕТЊА ВИДУ

ЧИЊЕНИЦЕ О ГЛАУКОМУ

Глауком, повећани очни притисак или још познат, као „зелена мрена“ је једно од озбиљнијих обољења ока. Ову болест карактерише повремено или трајно повећање очног притиска, оштећење видног живца и пропадање видног поља. Због повећаног притиска у оку страдају нервна влакна видног живца, што има за последицу пад вида и пропадање видног поља. Ако се болест не лечи, доводи до слепила. Глауком је хронична болест, која ако се открије на време и лечи на одговарајући начин неће, довести до најтеже компликације - губитка вида

Преглед

 • Глауком настаје када има превише течности у оку, обично зато што су одводни канали запушени. Пошто се течност која не може да истекне из ока и даље ствара, она се нагомилава у оку и тако настаје повишен очни притисак.
 • Повишен очни притисак гура видни живац према позади и изазива његово оштећење. Ако очни притисак дуго остане повишен, он разара део по део видног живца. Разарање видног живца се испољава постепеним променама у виду.
 • У почетку су промене у виду мале и не захватају централни вид (средишњи део који видимо када гледамо право испред себе или читамо). Промене у виду се у почетку дешавају изнад, испод и са стране централног вида тако да оболели од глаукома не примећује пад вида. Тек у завршној фази глаукомне болести долази до пропадања централних делова и потпуног губитка вида.

Преваленца

 • Глауком је други узрочник слепила, одмах иза дијабетеса. Свака десета слепа особа изгубила је вид управо због ове очне болести.
 • Код нас, а и у свету, један – два одсто особа старијих од 40 година пати од глаукома.
 • Код најчешћег типа глаукома (глаукома отвореног угла) пораст очног притиска је постепен тако да особа нема болове нити друге тегобе. Повећаном ризику оболевања од глаукома су изложене следеће категорије:

- особе преко 60 година

- рођаци оболелих од глаукома

- кратковиде особе

- оболели од шећерне болести.

 • Дужност је очног лекар да сваком пацијенту, било каква да је очна болест да је у питању, чак и одредјивање наочара, да обавезно измери и очни притисак. Веома је важно рано откривање, правовремено и адекватно лечење глаукома.

Типови глаукома

 • Постоје многи типови глаукома, али су два основана типа: глауком отвореног угла и глауком затвореног угла.
 • Глауком отвореног угла (симплекс глауком) је много је најчешћи тип глаукома, представља 80 до 85% свих случајева глаукома. Он напредује веома споро пошто се одводни канали постепено затварају.
 • Глауком затвореног угла (ангуларни глауком и акутни глауком) је ређи. Код њега очни притисак расте нагло зато што се одводни канали блокирају. Код овог типа глаукома угао између дужице и рожњаче је узан и акутни глауком наступа када се зеница прошири неким лековима или при дужем боравку у замраченој соби или биоскопу. Симптоми акутног глаукома су: главобоља, бол у оку, мука, дугине боје око сијалице, замагљење вида. Акутни глауком захтева хитан преглед очног лекара зато што нагло повишење притиска може изазвати озбиљно оштећење вида.
 • Секундарни глауком настаје као последица повреде, запаљења, тумора или пак код узнапредивале катаракте или шећерне болести.
 • Глауком без притиска је релативно редак тип глаукома код кога видни живац страда, иако очни притисак није повишен.

Када је потребан детаљни преглед на глауком?

- између 35 и 40 година: први преглед

- после 40 година: на 2-4 године

- после 55 година: на 1-2 године

Диагноза

 • Очни лекари користе различите тестове како би открили глауком.

Видна оштрина:  Очна карта са знаковима се користи како би се тестирала способност да се види са различитих дистанци.

 • Код постављања дијагнозе најважнија је провера 4 фактора: очни притисак, видни живац, видно поље и угао ока.

Очни питисак се нормално креће између 10 и 22 ммХг. Да би се измерио очни притисак користи се апарат тонометар.

Видни живац се прегледа тако што се осветљава унутрашњост ока и лекар кроз зеницу посматра облик и боју видног живца.

Видно поље се прегледа да би се поставила дијагноза, а затим једном или два пута годишње да би се утврдило да ли у пољу вида има погоршања. Врло мало људи ужива при прегледу видног поља, јер он захтева време и концентрацију. Најбоље је да се за време прегледа опустите и дајете одговоре што је могуће пажљивије. Овде нема тачних и нетачних одговора - Има само светлосних тачака које Ви видите или не видите. Не треба да бринете ако неке светлосне тачке не видите. Чак и потпуно здраве особе не виде 50% приказаних тачака.
Некад ћете имати лош дан и Ваша сарадња неће бити добра- Можда ће Ваш доктор желети да понови преглед да би видео да ли су резулатати исти као пре.

Угао ока се прегледа постављањем стакла на око које је претходно анестезирано.

 • Дијагноза глаукома није увек лака. Приликом одлучивања да ли да започне терапију или не доктор ће се консултовати са пацијентом, јер мора узети у обзир бројне факторе.

Савремени приступ у лечењу

 • Лекови за глауком се дају у различитим комбинацијама и јачинама. Доктор се труди да употреби најмању количину лекова који дају најбољи резултат са најмање споредних (нежељених) ефеката.
  Лекове треба да узимате редовно од једном до четири пута дневно. Не заборавите да узимате лекове свакодневно у одређено доба дана. Постоје разне врсте лекова и нормално је да се врста и дозирање лекова током праћења болести мења.

Када код глаукома отвореног угла максимално дозирани лекови не могу да снизе очни притисак или пак када се лекови не подносе приступа се интервенцији ласером или операцији. У оба случаја циљ је снижење очног притиска.

 • Интервенција ласером. Ласер је узан сноп светлости којим се прави мала опекотина или отвор у ткиву и то у одводним каналима или на дужици. После интервенције ласером долази до пада притиска обично после неколико недеља. Она не мора да доведе до трајног пада притиска али може да одложи потребу за операцијом.
 • Операција се обично врши у лолалној анестезији у комбинацији са лековима за умирење. За време операције се исеца део беоњаче и прави нови отвор за истицање течности из ока. Пошто сада течност из ока излази кроз нови, вештачки направљен отвор, ткиво изнад отвора се издиже и ствара јастуче. После операције око је једно време затворено газом. Болеснику се саветује да после операције извесно време не притиска око руком приликом умивања, да избегава читање, сагињање са главом наниже, управљање аутомобилом и тежи физички рад. Гледање телевизије, посета пријатељима, умерена шетња и слично су погодне активности у периоду после операције.