Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Међународни дан жена

Међународни дан жена је посвећен женама и слави се сваке године 8. марта. Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. У почетку то је била борба за гласачко право. Интересантно је да је Швајцарска била последња земља у Европи која је увела право гласа женама (1972).

Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња Клара Цеткин (1857-1933). Цеткинова се борила за право жена од 1889.г. а први пут је покренула иницијативу на међународној конференцији социјалистичких жена 1910.г. у народној кући у Копенхагену, која је касније постала позната као Ungdomshuset. Прво обележавање Дана жена је било 1911.г. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

Осми март је прихваћен као међународни дан жена 1917.г. Уједињене нације су од 1975.г, која је проглашена за Међународну годину жена и службено почеле обележавати Међународни дан жена.

У међувремену уведене су институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој смени, иста плата за исти рад, право гласа…

Жене и данас у многим земљама за исти рад имају мању плату.

Борба за женска права није завршена.

(Преузето из Википедије)