Каријес код деце

Каријес млечних зуба се јавља веома рано, као последица лоших навика, неадекватне исхране и хигијене. Због необавештености родитеља о значају млечних зуба и могућности очувања оралног здравља каријес често захвата већи број млечних зуба и брзо се шири.
Када се појаве први млечни зуби треба почети са употребом меких, малих четкица за прање зуба. Зубе прати ујутру и увече (пре спавања) са дечјим пастама за зубе, са флуоридима. После друге године живота (када дете научи да испљује) стављати пасту величине (зрна грашка) на четкицу и дозволити детету да само пере зубе. Родитељи треба да контролишу прање до поласка детета у школу.
У исхрани мале и предшколске деце треба да буде заступљена чврста храна, са више свежег воћа и поврћа, а слаткише давати само уз главни оброк.
Мала деца стављају прљаве руке и различите предмете у уста што може да доведе до инфекције, односно обољења служокоже уста и језика. На основно обољење понекада се надовеже вирусно обољење „Stomatitis herpetica“, које се манифестује повишеном телесном температуром, губитком апетита, болом, црвенилом и ерозијама усне дупље и усана. Пад имунитета и лоша орална хигијене су погодно тро за развој гљивичног обољења, које се локализује на језику у образној слузокижи као бела наслага.
Родитељи треба да се обрате педијатру и стоматологу ради дијагнозе и терапије.
У овом периоду нису ретке ни повреде уста и зуба због лоше моторике али и знатижеље деце. Веома је важно да се родитељи у што краћем времену јаве стоматологу ради санације повреде.
У 6. години живота ничу први стални молари (кутњаци) каријес најризичнији зуби. Заливање фисура првог сталног молара је профилактичка метода, која има за циљ да онемоугћи таложење патолошког садржаја у јамицама зуба. Ова неагресивна метода „заштите“ зуба подразумева употребу савремених заливача - композита са флуором и глас јономер заливача.
За превенцију каријеса, посебно деце са повећаним ризиком за каријес и деце са посебним потребама препоручује се примена препарата са флуоридима. За децу од 2 - 6 година препоручена доза таблета флуорида је 0,25 мг дневно, таблете дете треба да сажваће, а малом детету се може растворити са мало воде или сока, никако млека.
Ако постоји повећан ризик за каријес деца од 5 година треба да испирају уста растворима флуорида ниске концентрације (223 ппм) а према савету стоматолога.
Прва посета стоматологу је важна за формирање будућег односа и поверења детета према стоматологу а редовне контроле (2 - 3 пута годиње, омогућавају рано откривање обољења и рану санацију зуба).
У узрасту малог и предшколског детета родитељи, васпитачи и стоматолози су најодговорнији за његово орално здравље и стицање позитивних навика.