Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Стоматолошки водич за родитеље деце узраста од 0 - 1 године

Правилна и редовна исхрана одојчета је одновни предуслов здравља.

Природна исхрана (дојење - најмање 6 месеци, а најдуже годину дана) је најбољи стимуланс за правилан физички и психички развој детета. Уколико се дете храни вештачком храном (вочица) треба користити цуцлу анатомског облика, са малим отвором. Употребом овакве цуцле ангажују се сви мишићи образа, усана и језика и омогућује се правилан раст и развој костију лица и вилица. Треба водити рачуна да се храна додатно не заслађује, да оброци не трају предуго и да нису чести. Тиме се избегава стално присуство киселости у устима које је погодно тло за развој бактерија. Слатке напитке никако не користити за исхрану одојчета у току ноћи! Честа употреба кашасте хране, слаткиша и „грицкалица“ за кратно време доводи до квара тек изниклих зуба. Каријес који настаје као последица оваквог начина исхране назива се циркуларни каријес „baby bohle caries“. Почиње у горњој трећини предњих горњих зуба, као наслаге различите пребојености и веома се брзи шири на бочне зубе што за последицу може имати бол, оток и рани губитак једног или више зуба.

Упражњавање лоших навика почиње још у најванијем детињству у узрасту одојчета и малог детета најчешће се ради о сисању палца, тискању језика и дисању на уста. Неке од њих, као што је сисање палца, могу бити пролазни облик психолошке активности детета, али се могу задржати и у касним годинама.

Упражњавање лоших навика доводи до поремећаја функције мишића, образа, језика и усана, што утиче на неправилно формирање костију лица и вилица. Тада је неопходно укључити дечјег стоматолога, специјалисту ортопедије вилица, педијатра, психолога и логпдеда.

Хигијена уста, пре ницања зуба, одржава се брисањем уста детета, више пута у току дана, стерилном газом навлаженом прокуваном водом. И први млечни зуби се чисте на исти начин или употребом мале четкице од гуме.

У овом периоду се не преопоручују употреба таблета са флуором и пасте за зубе.

Савета о правилном начину исхране, хигијене, уклањању лоших навика и друге, добићете од дечјег стоматолога. Идеално време за прву посету је 6 месеци старости детета, када ничу први зуби.

Навике које ваша дете стиче у овом периоду остају трајно. Потрудите се да буду добре.