Брух, кила или хернија

Брух, кила или хернија се често јављају, поготово код мушкараца. Кила је избочење трбушне марамице (перитонеум) кроз отвор на трбушном зиду у који као у неку кесу упадају трбушни органи. Килни отвор (прстен) најчешће настаје на ослабљеном делу трбушног зида. То су најчешће отвори кроз које пролазе крвни судови и нерви. Садржај килне кесе су трбушни органи црева и некад бешика. Хернија (херниа) може да настане и на месту где је трбушни зид повређен или сечен у току операције.
Места где најчешће настају киле:

  • Препонска или ингвинална хернија (ингуинал херниа) је најчешћа и среће се код мушкараца у 80 - 90% свих кила трбушног зида. Код мушкараца килна кеса пролази кроз препонски канал поред семеног канала и крвних судова који иду до тестиса. Код жена кроз тај канал пролазе округле материчне везе и поред њих може да настане кила.
  • Феморална, бедрена или крурална (феморал херниа) кила се јавља много чешће код жена. Настаје проласком килне кесе у препонама кроз отвор на трбушном зиду кроз који пролазе крвни судови за ноге.
  • Пупчана или умболикална хернија (умбиликал херниа) настаје на месту где су пролазили крвни судови пупчане врпце од мајке до бебе у току њеног живота у материци.
  • Хијатус хернија (хиатус херниа) код које желудац поред једњака склизне у грудну дупљу.
  • Вентрална, абдомонална хернија или кила беле линије настаје по средишњој линији трбуха (линеа алба или бела линија). Кила по средишњој линији трбуха је најчешће у пределу изнад пупка (епигастрична, епигастриц).

Како настају херније?
Неке киле су урођене а неке настају током живота када се притисак у трбушној дупљи повећа. То се дешава на пример приликом неког тежег посла, кашља, код слободне течности у трбух (асцитес). Такође настаје код мршавих, ослабелих људи, као и код дебелих.
Тегобе код хернија
Код киле се осећа притисак, нелагодност или неодређен бол. Ако је кила настала после неке повреде онда доминира бол који се смирује за неколико дана. Обично мале киле са узаним отвором причињавају веће тегобе од великих са широким отвором. Једном настала хернија обично не мирује. Временом се повећава и могу да настану компликације.
Компликације код хернија

  • Срашћење килне кесе са њеним садржајем. То доводи до већег бола, поремећаја кретања цревног садржаја и може доћи до укљештења.
  • Запаљење настаје због поремећаја циркулације крви у испалим органима, повређивања приликом враћања киле у трбух и због застоја цревног садржаја. Због запаљења долази до задебљања килне кесе и садржаја у њој.
  • Укљештење или инкарцерација је најчешћа компликација. Код укљештења долази до престанка пролаза цревног садржаја кроз црева која се налазе у килној кеси. Тада наступа илеус и гангрена црева. Код укљештења постоји бол најпре дифузан, а затим је локализован на предео киле. Столице и ветрова нема. Болесник повраћа, има муку и грчеве у трбуху. Касније повраћа садржај са фекалним мирисом. Стање се погоршава и неопходна је хитна хируршка интервенција.

Лечење хернија
Херније се лече хируршки сем код болесника који из неког разлога не могу да се оперишу. Килна кеса се отвори, њен садржај врати у трбушну дупљу, килна кеса и килни врат исеку и постави мрежица да ојача трбушни зид. Килу треба оперисати на време, док није постала сувише велика и док је трбушни зид још очуван, тако да се њиме може затворити отвор киле. Постоји више врста хируршког лечења хернија. Класичан приступ, који се ређе користи, затим све чешћа имплантација биоактивних материјала тзв. мрежица, као и лапароскопске методе. Који ће од третмана бити примењен зависи од локалног налаза и процене орднирајућег хирурга. Конзервативно лечење је ручно враћање килног садржаја у трбух и ношење ортопедских утега (бандажа). Међутим, излечење је могуће само хирушким путем.