Европска недеља превенције рака грлића материце 24–30. јануар 2010. године

Европска асоцијација против рака грлића материце (ЕЦЦА) у сарадњи са Међународном унијом за борбу против рака (УИЦЦ), Европском организацијом за борбу против рака (ЕЦО), Асоцијацијом европских лига против рака (ЕЦЛ) и члановима Европске асоцијације против рака грлића широм Европе, покренула је акцију обележавања IV Недеље превенције рака грлића материце, која ће се обележити од 24. до 30. јануара 2010. године.

Рак грлића материце је један од најчешћих малигних тумора у Србији. По учесталости у оболевању рак грлића материце налази се на трећем месту, иза карцинома дојке и малигних тумора дебелог црева и ректума. Ако се открије у раној фази, рак грлића материце је болест која се може спречити. Редовни прегледи код изабраног гинеколога, спровођење програма организованог скринингаи програма вакцинације против ХПВ инфекције, имају највећи значај у превенцији ове болести. И поред тога што су нам познати начини сузбијања рака грлића материце, још увек се у већини европских земаља не спроводе ови програми превенције.

Упркос томе, током прошле године у Европи свака пета жена није се одазвала на позив за скрининг на рак грлића материце.
Стога, прави је тренутак да се крене са спровођењем програма:
– организованог скрининга за рак грлића материце,
– вакцинације против ХПВ инфекције и
– едукације становништва о значају ове болести.

Циљеви Недеље превенције рака грлића материце су:
1.Спровођење едукације политичара и јавноздравствених радника у Европи како би могли у потпуности да разумеју предности организованих програма превенције рака грлића материце и како би могли да се заложе за брзу имплементацију ових програма у срединама где они нису још доступни.
2.Подизање свести жена у Европи о значају превенције рака грлића материце, како би оне стекле знање о начину спречавања ове болести и како би се подстакле да користе превентивне услуге које су им доступне у њиховим срединама.

У склопу обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце Дом здравља Ниш је предузео низ активности које се односе на информисање жена о начинима превенције и лечења рака грлића материце.
У току ове недеље биће организована је подела лифлета и пропагандног материјала свим заинтересованим женама.

Рак грлића материце - опширније