Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ПЕТ КЉУЧНИХ СТВАРИ ЗА БЕЗБЕДНИЈУ ХРАНУ

ОДРЖАВАЈТЕ ЧИСТОЋУ

  1. оперите руке пре него што почнете да припремате храну и више пута током припремања оброка
  2. оперите руке после употребе тоалета
  3. оперите и дезинфикујте све површине и прибор који сте користили за припрему хране
  4. заштитите кухињу и храну од инсеката, гамади и других животиња

ЗАШТО ?

За разлику од већине микроорганизама који нису узрочници болести, опасни микроорганизми се налазе у земљи, води, животињама и људима. Ови микроорганизми се налазе на рукама, крпама за брисање, прибору за јело, нарочито на даскама за сечење, а најмањим контактом могу се пренети на храну и тако изазвати болести које се преносе храном.

 

ОДВОЈИТЕ СВЕЖЕ И КУВАНО

  1. одвојите свеже месо, живину и морске плодове од друге хране
  2. за припрему свежих намирница користите различит прибор и опрему као што су ножеви и даске за сечење
  3. чувајте храну у затвореним посудама да бисте избегли контакт између свеже и спремљене хране

ЗАШТО ?

Свеже намирнице, а поготово месо, живина и морски плодови, као и њихови сокови, могу да садрже опасне микроорганизме који се могу пренети на друге намирнице током припремања и чувања.

 

КУВАЈТЕ ТЕМЕЉИТО

  1. кувајте храну темељито, а посебно месо, живину, јаја и морске плодове
  2. пустите да супе и чорбе врију да бисте били сигурни да је температура премашила 70° Ц. Уверите се да су сокови из термички обрађеног меса и живине бистри а никако ружичасте боје
  3. спремљену храну загрејте темељно

ЗАШТО ?

Правилно кување уништава готово све микроорганизме. Студије су показале да кување на температури изнад 70° Ц чини храну безбеднијом за употребу. Храна која захтева посебну пажњу обухвата млевено и роловано месо, велике комаде меса и сву живину.

 

ЧУВАЈТЕ ХРАНУ НА БЕЗБЕДНИМ МЕСТИМА

  1. не остављајте кувану храну на собној температури дуже од 2 часа
  2. чувајте у фрижидеру сву кувану и храну која се брзо квари
  3. пре него што сервирате храну, пустите да се крчка изнад 60° степени Ц
  4. не чувајте храну предуго, чак ни у фрижидеру
  5. не отапајте залеђену храну на собној температури

ЗАШТО ?

Микроорганизми могу да се размножавају веома брзо ако се храна чува на собној температури. Уколико се чува на температури испод 5° Ц и изнад 60° Ц, размножавање микроорганизама је успорено или заустављено. Неки опасни микроорганизмни се ипак размножавају на температури испод 5° Ц.

 

КОРИСТИТЕ ИСПРАВНУ ВОДУ И СВЕЖЕ НАМИРНИЦЕ

  1. користите исправну воду
  2. бирајте свеже и хранљиве намирнице
  3. бирајте намирнице, као што је пастеризовано млеко, које су предвиђене да дуже трају
  4. перите воће и поврће, поготову ако се једе свеже
  5. не користите намирнице после истека рока

ЗАШТО ?

Свеже намирнице, укључујући воду и лед, могу да буду загађене опасним микроорганизмима и хемикалијама. Токсичне материје могу да настану у оштећеној и плеснивој храни. Пажљиво одабирање свежих намирница и примена једноставних мера, као што су прање и љуштење, смањују ризик од заразе.