ГРАД НИШ И НИШКИ ДОМ ЗДРАВЉА У АКЦИЈИ РАНОГ ОТКРИВАЊА РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА
БЕСПЛАТНО ТЕСТИРАЊЕ – ПРЕВЕНЦИЈА ОПАКЕ БОЛЕСТИ

Захваљујући пројекту нишког Дома здравља који је подржало Градско веће, 12500 Нишлија старости од 50 до 70 година моћи ће превентивно да уради циљане «Хемдетект» тестове којима се открива присуство невидљиве крви у столици и преканцерозна стања дебелог црева. Тако масовна акција превентивног тестирања становништва до сада није рађена у Нишу.

За ове намене Град Ниш је издвојио скоро 10 милиона динара за куповину тестова који ће грађани потпуно бесплатно добијати од својих изабраних лекара. Уз Град Ниш ову акцију финансијски је подржало и Министарство здравља РС и први је превентивни пројекат који се највећим делом финансира из буџета једне локалне самоуправе.
- Овим тестовима се открива присуство окултне, оком невидљиве крви у столици, која може бити рани знак малигног обољења дебелог црева. Уколико се на време открију преканцерозе, проценат излечења далеко је већи, готово известан. Тако рецимо полип дебелог црева може да прерасте у рак, али ако се на време открије може веома успешно да се излечи – каже координатор пројекта др Александар Радосављевић, специјалиста опште медицине.

Оваквим циљаним прегледима отрије се два до три процента пацијената са преканцерозама или неким од раних облика рака дебелог црева. Циљна група су грађани који немају никакве симптоме болести, а старосног су доба од 50 до 70 година. Пацијентима овог старосног доба који долазе код својих изабраних лекара неким другим поводом биће понуђено да узму и овај тест и ураде га код куће, а важно је тест лак за извођење у кућним условима. Наравно, пацијенти могу тест и самостално да затраже од свог изабраног лекара.

Сваки пацијент добиће тест који се састоји заправо из три подтеста, све пратеће папире и потребно је да урађени тест врате у амбуланту Дома здравља. Приликом преузимања теста свако ће од свог изабраног лекара добити добити прецизна упутства о томе шта је потребно да уради у кућним условима, као и напомене о режиму исхране и евентуалној корекцији сталне терапије у току тестирања, како би резултат теста био исправан. Тест је врло поуздан јер се узимају три узорка столице у три дана, апсолутно је комфоран и битно не ремети устаљене навике. Све остало је брига Дома здравља – изабрани лекар преко информационог система истог дана по урађеној анализи добија резултат теста за свог пацијента. Уколико је потребно, позива га на кућни телефон и упућује га на додатну дијагностику и евентуално лечење, а ако није потребно, резултат теста изабрани лекар саопштава пацијенту приликом прве наредне посете.
Цена појединачног теста је око 800 динара и због тога је потребо да онај ко одлучи да се тестира то заиста и учини, јер за пацијента он је бесплатан, али га је неко ипак платио.
Овом акцијом Град Ниш и Дом здравља начинили су велики искорак у превентивном здравству.