ОКО 2000 НИШЛИЈА ПРИМИЛО ВАКЦИНУ ПРОТИВ НОВОГ ГРИПА Х1Н1 У ДОМУ ЗДРАВЉА

Од почетка вакцинације против новог грипа Х1Н1 17. децембра прошле године закључно са 5. јануаром ове године, у Дому здравља Ниш вакцину је примило 1.980 Нишлија. Међу њима је стотинак деце до 14 година живота и десетак трудница, који су испоштовали препоруке својих изабраних лекара, односно гинеколога. У просеку дневно се вакцинише око 200 наших суграђана.
По речима др Јелене Перовић, начелника епидемиологије Дома здравља, до сада је утрошена половина вакцина против новог грипа које су испоручене Нишу у првој распорели.

Вакцинација се обавља без већих гужви сваког дана од 10 до 19 сати, а сви они који вакцину нису примили пожељно је да то учине у што скорије време. Да би организам почео да ствара антитела након имунизације против вируса грипа, потребно је да прође 15 до 20 дана од дана вакцинације, а имунитет се стиче за три до четири недеље. Практично, ко се не буде вакцинисао у наредних десетак дана, у великом је ризику да оболи од новог грипа. То се посебно односи на оне са слабим имунитетом и хроничним болестима.