Боли ме уво - али стварно!

Запаљење спољашњег уха је болно а настаје услед инфекције коже слушног ходника, која може да буде акутног или хроничног тока.

Запаљење могу проузроковати многи фактори као што су инфекција, алергија или повреда. Од заразних узрочника најчешћи су вируси, бактерије и гљивице. Повреде слушног канала могу да настану претераним чишћењем памучним штапићем, што оштећује кожу и доводи до запаљенске реакције.

Запаљење спољашњег ува је чешће за време топлог времена, након купања у прљавој води. Приликом купања или туширања може да уђе доста воде у слушне ходнике. Вода и чишћење ува штапићима одстрањују мале количине церумена који уствари штити ходник увета. Кожне болести које су видљиве на телу, могу се јавити у слушним ходницима ( псотијаза, себореја, акне, екцем).

Код акутног запаљења главни симптом је бол. Болна може да буде цела ушна шкољка а притиском испод увета, померањем ушне шкољке или отварањем вилице бол се појачава. Кожа ходника је црвена и отечена, може се јавити и гнојна секреција. Због накупљања страног садржаја јавља се осећај "запушеног" увета. Дуготрајно запаљење ува карактерише свраб ходника, који је широк а кожа му је истањена.

Лекар специјалиста оториноларинголог прегледа ходник увета отоскопом. Премда су симптоми запаљења спољашњег увета доста јасни преглед је потребно извршити да би се искључило запаљење средњег увета. Понекад је потребно узети брис за микробиолошку анализу.

За излечење је обично довољно користити антибиотске капи за уво, повремено испирање увета борном киселином и аналгетици. Код тежих облика, потребно је постављање тракице са антибиотском машћу у ходник и систематска примена антибиотика.

Запаљења слушног ходника најчешће пролази без већих лекарских интервенција и последица. Веома ретко се може настати изузетно тежак и опасан облик, који доводи до разарања околних структура ( хрскавице и костије ) који се шири према мозгу. Такав облик болести се обично јавља код особа са ослабљеним имунолошким системом ( АИДС, болесници који болују од хроничних болести нпр. дијабетес и сл. ).