Псоријаза


Најчешће се појављује на косматом делу главе, трупу, и спољашњим деловима руку и ногу, посебно на лакату и коленима. Такође мада не тако често, могу бити нападнути нокти на рукама, дланови и табани. Може бити у веома лакој форми, па пролази скоро неопажено као и у веома израженој форми, покривајуће велике површине коже. Током болести смењују се периоди у којима је псоријаза веома изражена и видљива, са периодима када су промене на кожи невидљиве.

Најчешћи симптоми су:

Светло црвени предели коже, ћесто покривени са ситним сребрнастим љускама. Може се појавити било где али се најчешће појављује на лактовима, коленима, косматом делу главе, рукама, ногама и доњем делу леђа.

Када се кожа захваћена променама рашцеше, крвари. Чести симптом је и свраб, нарочито када се кожа растеже или ако се места захваћена псоријазом налазе испод набора коже (груди и задњица).

На ноктима : мале јамице на ноктима (без пронадене гљивицне инфекције), жуте флеке на ноктима, одвајање нокта од корена , развијање наслага коже испод ноктију.

Псоријатитицни артритис се појављује у свега 10-15% случајева. Оболели имају све симптоме артритиса (упале зглобова). У основи иста нежељена имунолошка реакција која изазива промне на кожи такође напада и зглобове. Овај тип псоријазе може бити веома болан, и у лечењу главно је контролисати бол.

Псоријаза може да утиче на самопоуздање и дружељубивост, зато што је толико видна. Иако може бити нелагодна не треба да утиче на живот појединца јер мада хронична може се одговарајућом терапијом контролисати. Лезије псоријазе не остављају ожиљке.

Не знају се узроци псоријазе али се сматрају да је генетски проузрокована док други сматрају да ту болест изазива имунолошка реакција организма против самог себе.

Узроци који доприносе појави псоријазе су:

Стрес, у више од 80% случајева јавља се код људи који су доживели снажан стрес као што је губљење посла, смрт блиског члана породице.

Породицна историја: Уколико је један од родитеља или бака или деда имао псоријазу, шансе су 10% да се код особе развије, уколико оба родитеља имају псоријазу шансе су 30%.

Постоји веза и измеду хормоналних промена и почетка и интезитета псоријазе. У пубертету, климактеријуму, псоријаза може постати интезивнија, док се повлачи током трудноце али се најчешће обнавља после породаја.

Не постоје тестови крви којима се дијагностикује псоријаза. Њу диагностикује лекар на основу типа и локације краста. Ако красте нису видљиве, што се често дешава код оних који их често скидају и који се често купају, узимањем узорка коже са лезије ће показати типићне љуспице за псоријазу. Такође скидањем слоја коже са лезије она поћиње да крвари што је такоде карактеристично за псоријазу.

Лечење псоријазе:

Псоријаза је хроницна болест и како ће се развијати је непредвидиво. Иако се неможе излечити може се држати под контролом.

Сврха лечења псоријазе је да успори брз раст ћелија коже и да смањи упалу. Какво ће се лечење одредити ависи од типа псоријазе, места где се појавила, њеног интезитета, старости и здравственог стања пацијента.

Начин лечења одређује лекар а постоји велики избор лекова који се примењују локално наношење на псоријазом захваћен део коже .

Calcipotriol/Calcipotriene је направљен од витамина Д3 и користи за лечење лаког или средње тешког облика псоријазе. Често се користи јер остали лекови изазивају споредне ефекте као што су истањивање кожа и појава флека на кожи. Због тога што може код неких људи изазвати иритацију коже, сраб не траба да се користи за кожу лица и места која се налазе испод набора коже. Лек се производи у облику крема или лосиона за космати део главе

Кортикостереоиди, као што је бетаметазон, хидрокортизон, у облику крма, гелова, пена, лосиона и раствора, користи се код средње или веома интензивне псоријазе. Уколико се користе у дужем временском периоду кожа може да постане неосетљива на одређену врсту лека.

Препарати на бази угљеног катрана је један од најстаријих начина лечења псоријазе. Током овог третмана треба имати на уму да кожа постаје преосетљива на сунцане зраке.

Остали лекови : Tazorak крем на бази витамина А за средње тешке облике псоријазе, Мицонал крема, паста или гел, препарати на бази салицилне киселине.