Ћелављење - Алопеција

Ћелављење - Алопеција Алопеција је медицински назив за ћелављење и у 95% случајева код мушкараца се јавља андрогенетска алопеција. Андрогенетска алопеција је наследна и у 25% случајева се јавља пре 30-те године живота а код 2/3 мушкараца се јавља до 60-те године живота. Код жена је алопеција далеко ређе стање.

Алопеција ареата (губљење косе у печатима) и андрогенетска алопеција представљају привремени губитак косе и не настају као резултат оштећења корена косе.

Влас је саградјена од протеина кератина од кога су саграђени и нокти а улази и у састав коже. Влас косе расте 15 мм месечно и живи 10 година. 90% власи се налази у фази активног раста, 1% у фази када престане да расте (ова фаза траје неколико недеља) и остале власи су у фази опадања која траје око 100 дана. Дневно одраслој особи у просеку опадне 50 до 100 власи.

Наследно проређивање косе познато и као андрогенетска алопеција се јавља код половине популације мушкараца око 40-те године живота па је многи сматрају нормалним процесом старења код мушкараца.

Особа може наследити гене криве за проређивање косе од родитеља али је ово губљење косе везано и за андроген - хормон који стимулише испољавање особина типичних за мушкарце. Андрогени скраћују фазу у којој власи расту чиме се повећава број власи који су у фази у којој нема активности и на крају које опадају.

Код мушкараца се јавља типично проређивање косе поготово на предњем делу главе и може се појавити већ код тинејђзера. Код малог броја жена се такође може појавити алопеција која се јавља око 30-те године живота а постаје видљива тек око 40-те године.

Алопеција се не може излечити али се може ублажити. Миноксидил је одобрила ФДА, а делује тако што стимулише раст косе и спречава њено даље проређивање. Купује се као 5% или 2% раствор а делује локално тако што се 2 пута дневно утрљава у кожу главе.

Трансплантација косе се врши тако што се скидајуделови коже са косом обично на задњем делу главе и пресађују се на предњи део главе где је коса опала. Обично се пресађивање косе врши кроз пар операција током пар месеци. Ова процедура је болна, захтева време а постоји опасност од стварања ожиљака.