Хемороиди

Хемороиди су стање у коме су вене око ануса или доњег дела ректума проширене и запаљене. Могу настати као последица напрезања током проласка столице, други фактори који доприносе појави хемороида су трудноћа и порођај, старење, хронична констипација или пролив и анални полни однос.

Хемороиди могу да се налазе унутар ануса - унутрашњи хемороиди и испод коже око ануса, то су спољашњи хемороиди. Спољашњи хемороиди су мале израслине осетљиве на додир, боле и сврбе. Симптоми спољшњих хемороида је појава болних отока или тврдих израслина око ануса који настају као последица формирања крвних угрушака.

Унутрашњи хемороиди најчешће не боле а и када изазивају бол он је много мањи него код спољних хемороида. Налазе се унутар ректума и с времена на време крваре што се примећује на тоалет папиру или у шољи после дефекације. Понекад се може јавити и чудан свраб унутар ректума.

Превенција хемороида - исправна исхрана је најбољи метод. Уношење доста воде током дана доприносе омекшавању столице што смањује напор током покрета црева. Исхрана у којој доминира прерадјена храна није добара и треба је заменити оброцима богатим биљним влакнима као што су цереалие, грахорице, воће и поврће.

И неке лоше навике могу допринети појави хемороида као што је читање у тоалету, дуго седење на WЦ шољи доводи до напрезања, читав "посао" би требао да се обави за 5 минута.

Пешачење као и вежбе такође могу да допринесу превенцији хемороида поготово ако имате посао који захрева седење.

Лечејне хемороида - лечење се у почетној фази базира на олакшавању симптома, мере којима се олакшава стање је:

- купање неколико пута током дана у чистој и што топлијој води око 10 минута.

- примена крема против хемороида, супозиторија у ограниченом временском периоду.

Спречавање поновне појаве хемороида спречавањем констипације и грчева. Лекари најчешће препоручују већи унос природних влакана исхраном и уношење 6 до 8 чаша течности током дана.

У неким случајевима хемороиди ипак морају да се лече ендоскопски или хирушки. Могуће методе су: подвезивање хемороида чиме се зауставља доток крви и они нестају током неколико дана; склеротерапија - хемикалија која се убризгава око хемороида и изазива његово скупљање; коагулација инфрацрвеним зрацима - користи се специјалан уређај којим се спаљује хемороид и отклањање хемороида операцијом.