Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Срећан вам петак 13!!!

Страх од петка 13-ог је толико раширен да има и свој назив – параскевидекатриафобија (што је облик трискаидекафобије-страха од броја 13).  Од њега само у САД-у пати између 17 и 21 милиона  људи. Симптоми обухватају широк спектар стања, од благе напетости до правих напада панике, који људе могу натерати да промене дневни распоред, или да уопште не оду на посао.
Richard Wiseman, психолог на Универзитету Hertfordshire (Енглеска), истраживањем је дошао до закључка да су они људи који себе сматрају несретним склони веровању у празноверја повезана с несрећом: “Њихова веровања и понашање често су део њиховог целокупног гледања на живот. Они верују да је срећа некаква магична сила која ће им уништити живот.”
Wiseman је такође дошао до податка да једна трећина од 2.068 људи, колико је суделовало у његовом истраживању из 2003. године, повезује број 13 с несрећом. Ти су људи такође склонији да у дане попут петка 13-ог западају у тескобна стања и логичким редом, очекују да ће им се догодити нешто лоше. Другим речима, управо је страх од петка 13-ог оно што им тог дана доноси несрећу.

Ако је петак 13. несрећан дан, онда је 2009. Посебно несрећна година, јер такав дан пада трипут у овој години, објавио је интернетски портал livescience.com
Први је био у фебруару, други је био у марту, а трећи је данас. Такво троструко појављивање догађа се једном у једанаест година.
Порекло веровања у несрећу тога дана није разјашњено. Цела ствар можда потиче још из библијских времена јер је 13. гост на Тајној вечери издао Исуса. У средњем веку већ су и петак и 13. сматрани несрећнима.
Могло би се рећи да је петак 13. најприхваћеније празноверје на свету. Овај се дан сматра несретним у Западној Европи, Северној Америци и Аустралији.

Ево неколико занимљивих чињеница без којих ни страх од петка 13. није комплетан

  1. Страх од петка 13. један је од најпопуларнијих митова у науци и има стручни назив параскаведекатриафобије или фригатрискаидекафобија. Сама трискаидекафобија страх је од броја 13.
  2. Многе болнице немају собу с бројем 13, неки солитери ни тајспрат, а ни аеродроми нису имуни па каткад изоставе Излаз 13.
  3. Амерички председник Franklin Delano Roosevelt није путовао 13. у месецу, нити је икад угостио тринаестеро људи за столом. Наполеон и амерички председник Herbert Hoover такође су имали ненормалан страх од тринаестице, били су трискаидекафоби.
  4. Страх од броја 13 повезује се с давним норвешким митом о дванаест богова који су приредили вечеру у Валхали, на коју је непозван упао тринаести гост- Локи. Локи је успео навести слепог бога таме, Ходера, да погоди бога весеља и задовољства Балдера, стрелицом од беле имеле. Балдер је умро, а цела земља била је завијена је у црно. (Mark Twain једном је био предвиђен као 13. гост на некој забави и пријатељ му је рекао да не иде. “Истина, била је то несрећа”, рекао му је Twain касније. “Било је хране само за дванаестеро”. У Паризу ресторани с празноверном управом често ангажују професионалног 14. госта.)
  5. Броју 13 шкоди позиција иза 12, кажу нумеролози који дванаестицу сматрају комплетним бројем јер је у години 12 месеци, у зодијаку 12 знакова, на Олимпу 12 богова, Херкул је одрадио 12 задатака, Израел је имао 12 племена, Исус 12 апостола, 12 дана након Божића дошла су Света три краља, а у туцету је 12 јаја.
  6. Једни тврде како је управо на петак Ева понудила Адаму јабуку због које су избачени из раја. Други, пак, сматрају како је Велики потоп започео на петак, а трећи како је Исус разапет на петак.
  7. Према веровањима из времена старог Рима, вештице су се увек састајале у гупама од 12, док је тринаести учесник окупљања био сам Ђаво.
  8. Такође је врло популарна прича о петку 13-ом и темпларима. Наводно је 13. октобра 1307. год., француски краљ Филип IV  ухапсио витеза Jaquesa de Molaya и хиљаде темплара широм земље, а већина их је окрутно убијена. Зато темплари сматрају тај дан симболом зла.
  9. У 18. Веку Британска је морнарица желела је да разбије празноверје да се петком не сме пловити, а камоли на петак тринаести. Према легенди, Морнарица је у жељи да покаже да је то само глупо празноверје у море пустила брод H.M.S. Friday (Петак). Брод је тог дана испловио и више никада није виђен.
  10. Истраживање које је 1993. године провео „British Medical Journal“ показало је да људи мање возе на тај ‘црни’ дан, али да је број саобраћајних несрећа већи. Тако су закључили да је петак 13. ипак несрећан дан за неке, те да се број несрећа на тај дан повећава и до 52 посто. Такође препоручују да се на тај дан остаје код куће.

Ако сте празноверни или једноставно не желите да изазивате судбину, ево још неколико ствари које не бисте смели да радите на петак тринаести: да шијете, да жањете, да пловите, путујете,  жените се, селите се, започињете нови посао и слушате вести - јер ће бити лоше.