СЗО: Криза и грип највеће претње

16. септембар 2009.

Главне теме заседања Светске здравствене организације за Европу су утицај светске економске кризе на здравље грађана и претећа пандемија новог грипа типа А.
Министар здравља Србије Томиица Милосављевић је изјавио у Копенхагену да у вези с новим грипом "нема практичних препорука" СЗО, али да "има значајних нових чињеница које ће утицати на прилагођавање планова држава чланица".
"Веома је било корисно разменити искуства са званичницима из Велике Британије и Шпаније, које су имале највећи број оболелих и које су имале највећи број смртних случајева и из чијег искуства има значајних поука које ће применити и друге земље, па и Србија", казао је Милосављевић.

Он је казао да су организоване панел дискусије о утицају светске економске кризе на здравље грађана Европе и здравствене системе, као и о претећој пандемији новог грипа типа А.

Министар здравља Србије учествовао је на обе панел дискусије и говорио о искуствима Србије.

Он је казао и да је на 59. заседању Светске здравствене организације за Европу говорио у име девет земаља југоисточне Европе, односно у име здравствене мреже југоисточне Европе.

На заседању је изабрана и нова директорка СЗО Жужана Јакаб из Мађарске. Она ће ту функцију обављати у наредних пет година.

Жужана Јакаб је до сада била на месту директора Европског центра за контролу болести, а недавно је била гошћа Министарства здравља Србије.

Она је боравила у Србији поводом припрема здравственог система Србије за Универзијаду и друге масовне догађаје.

Заседање Регионалног комтета СЗО трајаће до четвртка, 17. септембра.

“Х1Н1 је вирус екстрема"


Вирус Х1Н1, узрочник новог грипа, је "вирус екстрема" који не зна за осредњост, изјавила је директорка Светске здравствене организаицје Маргарет Чен.

Она је објаснила да тај вирус у већини случајева остаје безопасан, али да у тежим случајевима захтева веома специфичне и интензивне мере лечења, пренео је француски недељник "Нувел обсерватер".

Ченова је истакла и да су пацијенти из ризичне категорије становништва, као што су труднице или особе ослабљеног имунолошког система, изложени великој опасности у земљама којима недостају здравствени радници и средства за лечење.

Европска комисија, извршни орган ЕУ, је истовремено потврдила да вакцинација остаје један од најделотворнијих начина за спречавање ширења пандемије грипа Х1Н1.

Комисија је саопштила и да је усвојила стратешки документ за помоћ земљама чланицама ЕУ у ефикасној борби против грипа Х1Н1 и истакла значај чврсте сарадње међу чланицама Уније у свим сегментима борбе против пандемије како би се ограничиле њене последице.

Извршни орган ЕУ је објавио и израду пет радних докумената својих служби које се баве развојем вакцине против грипа, стратегијама вакцинације, куповином вакцина, информисањем јавности и указивањем помоћи земљама у развоју.

Извор: Бета, Тањуг Копенхаген, Женева