Амерички центар за контролу и превенцију болести:
Десет препорука за излажење на крај са новим грипом!

*Swine flu: 10 things you need to know

Са почетком школске године и доласком јесени расту зебње око пандемије новог грипа. Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), до сада је оболело више од 250.000 људи и умрло скоро 3.000, али се сматра да је стварни број оболелих већи јер државе више нису дужне да пријављују све случајеве заразе.
СЗО процењује да би у наредне две године од новог грипа у свету могло да оболи око две милијарде људи, што је скоро трећина светске популације.
Колико заиста треба бринути и како се спремити?

Амерички центар за контролу и превенцију болести и Секретаријат за здравство града Њујорка су, како преноси АП, сачинили 10 препорука које би било добро имати на уму:

1. Нема разлога за панику. За сада, нови грип се није показао опаснијим од обичног сезонског грипа. Смртност од новог грипа протеклих месеци била је нижа него код сезонског, а ни вирус није знатније мутирао.
Стручњаке, додуше, брине што нови грип на северној полулопти није спонтано ишчезао током лета, а сада са пажњом прате ситуацију на јужној полулопти где сезона грипа полако јењава.
2. Код неких особа болест може имати тежи ток, посебно код деце млађе од две године, трудница и оболелих од хроничних болести као што су астма, дијабетес и срчане болести. Сезонски грип углавном погађа старије особе, док су адолесценти и млађи одрасли подложнији оболевању од новог грипа.
3. Нови грип се, као и сезонски, преноси капљичним путем. Као веома ефикасан и јефтин начин превенције препоручује се често и дуготрајно прање руку топлом водом и сапуном и коришћење средстава за дезинфекцију руку на бази алкохола. Било би добро избегавати и доиривање рукама очију, носа и уста.
4. Деца старија од шест месеци, млади до 24 године, труднице и здравствени радници требало би да се вакцинишу. Вакцину би требало да приме и родитељи и дечји васпитачи и особе са хроничним болестима.
5. Очекује се да ће се вакцине појавити у октобру, а благовремена вакцинација се саветује свим особама које припадају некој од посебно осетљивих група. Особама старијим од 50 година саветује се да приме и вакцину против сезонског грипа.
6. Потребно је нешто више од месец дана да се развије отпорност на нови вирус. Сматра се да је пуна заштита обезбеђена недељу до две дана након друге дозе вакцине која се прима три недеље после прве дозе.
7. Вакцине против новог грипа се испитују. Здравствене власти сматрају да су вакцине безбедне и ефикасне али их, ради веће сигурности, још испитују и власти и произвођачи.
8. Посебна обазривост се препоручује особама које још нису примиле другу дозу вакцине, а у њиховом окружењу се појави велики број оболелих. Њима се саветује да избегавају јавна места, смање контакте са другим људима и што чешће перу руке.
9. Шта да чине они који су се и поред мера предострожности разболели? Већини људи је довољно да остану код куће и мирују и то најмање 24 сата од како се појави висока температура. Као и код сезонског грипа, саветује се узимање више течности и лекова против болова и за снижавање температуре.
Труднице и оболели од хроничних болести треба ипак одмах да се јаве лекару. Особе код којих се појаве тежи симптоми, тешкоће при дисању, бол у грудима, температура која се не снижава или продужено повраћање, треба да позову Хитну помоћ или оду у Ургентни центар.
Родитељима оболеле деце се изричито саветује да им не дају лекове на своју руку, већ да се посаветују с лекаром.
10. Нови грип се не може добити припремајући или једући свињско или живинско месо.

И обавезно, с времена на време, поново погледати препоруку број један: "Нема разлога за панику".