др Братислав Тиодоровић: "Родитељи треба да буду опрезни!"

Родитељи треба да буду опрезни пред долазак великог таласа грипа који нас чека на јесен. Проценат заражене деце од укупног броја оболелих у Европи је већ достигао 20 одсто. Код нас у укупном броју оболелих, којих је негде око 130, деца узраста до 14 година имају учешће са око 3,5 одсто - каже др Тиодоровић.

Он објашњава да су деца осетљивија на вирус А (Х1Н1) и да последице болести код њих могу бити далеко веће него код одраслих!

Деца су много осетљивија јер немају створен имунитет. Код деце до четврте године осетљивост је највећа. Међутим, то што су деца осетљивија не значи да се код њих болест брже развија. Наиме, деца немају развијене рецепторе за вирусе у обиму у којем их имају одрасли. Она због тога не реагују одмах, па се може десити да инкубација код њих траје десет, а не седам дана као код одраслих. Али последице, уколико се болест на време не открије, дијагностикује и не лечи, могу бити озбиљније него код одраслих - упозорава др Тиодоровић.

У плану за вакцинацију у првој групи су стављена деца, затим труднице и здравствени радници. Пандемијска вакцина је прављена тако да се може давати и деци старијој од шест месеци. То је такозвана сплит вакцина, која не изазива нежељене реакције. „Тамифлу" се може давати само деци старијој од годину дана, док ће се „реленца", која се даје инхалацијом, малишанима преписивати само у случају отпорности на „тамифлу" - наводи Тиодоровић, и каже да се с педијатрима управо разматра набавка заштитних маски које би могла да носе и деца.