Регистровани случајеви новог вируса грипа и вакцинација

Од пријављених случајева до 16. јула у Европском региону 10% случајева је било хоспитализовано, 2% од потврђених случајева је било вакцинисано сезонском вакцином, а код 0,4% потврђених је пријављена пнеумонија (других компликација практично нема у достављеним подацима). Од пријављених случајева 3% имају неку хроничну болест или канцер, ХИВ, конвулзије, малнутрицију, имуносупресивну болест. Дебљина, посебно екстремна, представља ризичан фактор за теже облике болести.

САГЕ је идентификовало три различита циља које би земље требало да прихвате као део своје пандемијске вакциналне стратегије:

– заштита инегритета здравственог система,
– смањење морталитета и морбидитета,
– смањење трансмисије пандемијског вируса унутар заједнице.

Имунизација здравствених радника је дефинитивно први приоритет (1–2% популације). Даља вакцинација би требало да обухвати труднице (2% од светске популације), децу изнад 6 месеци старости са једном или више хроничних болести, здраве између 15 и 49 година, здраву децу, здраве одрасле између 49 и 65 година и здраве одрасле изнад 65 година.

Надгледати инфлуенца активност ради праћења општег глобалног ширења, праћења тренда болести, интезитета, утицаја пандемије на здравствени систем, инциденце благих и тешких случајева, смрти од акутних респираторних болести је неопходно.

Већина случајева има некомплетне симптоме обољења сличних грипу и такви оболели су третирани без антивирусне терапије. Међу оболелим се региструје више случајева са гастроинтестиналним тегобама као повраћање и диареја у односу на сезонски грип. Уочава се појава благих асимптоматских (вирал РНК+) случајева без температуре.

Тешка вирусна упала плућа као и оштећење бубрега су узрок већине смртних случајева.

Хроничну болест је имало 50 до 80% тешких случајева.

Многе земље изражавају забринутост што се тиче затварања школа. Не препоручује се масовна употреба маски. Препорука за адјувантну вакцину је имунизација са две дозе у размаку од три недеље.

Подаци са састанка СЗО у Копенхагену 25–26.8.2009.

припремила др Драгана Димитријевић -Батут