СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 120 земаља света, чији је циљ да створи и развије друштвену свест о значају и предностима дојења, да обезбеди подршку дојењу, а тиме и унапреди заштиту здравља мајке и детета. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама.
Србија се четврти пут нашла међу 120 земаља у којима се одржава ова манифестација.

У светлу економске кризе можемо да поручимо да је млеко, пре свега мајчино млеко најбезбеднија храна, најадекватнија храна за новорођенче и потпуно бесплатна, један дар природе.

Иако статистика показује да је у Србији мањи број дојених беба него у развијеним земљама Европе, има и оних који поправљају просек.

Препоручује се да бебе почну да сисају већ током првог сата по рођењу, а да у првих шест месеци мајчино млеко буде њихова једина храна.

Светска недеља дојења обележава се у 40. недељи у години, и симболично  представља четрдесет недеља трајања трудноће, а Дом здравља Ниш у сарадњи са ИЗЈЗ у Нишу, основним школама и вртићима, традиционално обележава овај дан у октобру.

Корисни линкови:

* Дојење детета
* Савети мајкама о дојењу