Остарите здраво

Старење је природан животни процес. У старости се дешавају многобројне промене у организму које се односе и на менталну и на телесну активност.
Промене које старост носи са собом дешавају се постепено. Одређене физичке промене су нормалне. Метаболизам се временом успорава, што значи да је организму потребно мање енергије, што доводи до губитка апетита. Неопходно је да храна буде укусно припремљена и лепо аранжирана и по потреби миксана јер извесни број људи у том периоду нема зубе или носи зубне протезе.

Већини људи су неопходне наочаре за вид, а некима слаби слух. После педесете године кости почињу да старе. Већина виталних органа постаје мање ефикасна, бубрези не могу да задржавају исту количину воде као раније, појављују се сметње у раду срца проузроковане вишегодишњим конзумирањем нездраве хране.

Битно је свакодневно одржавање личне хигијене јер кожа губи своју природну влажност и неопходно је мазање неким хидрантним млеком или кремом. Веома је важно да сте физички активни, пијете довољно воде и правилно се храните.

Одлазак у пензију доводи код неких људи до социјалне изолације. Важно је да сте сваког дана у покрету. Дружите се и излазите.

Нека Ваш мозак буде активан, забавите се решавањем укрштених речи и играњем друштвених игара.

Никад није ни сувише касно, а ни сувише рано оставити лоше навике и увести добре.

Можете успорити или чак спречити проблеме старости променом својих штетних навика везаних за исхрану и физичку активност и умањењем треса.