Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ТРОВАЊЕ ХРАНОМ

Тровање храном (food poisoning) настаје уношењем у организам хране или воде контаминиране инфективним агенсима, као што су салмонеле, стафилококе, клостридије,...

Постоји преко 2000 различитих типова салмонела. Код нас су најчешће Salmonela enteritidis и Salmonela Typhimuruium. Под повољним условима салмонеле се енормно намноже у храни (месо, сир, кајмак, јаја и намирнице које садрже јаја: кремови, колачи, сладолед,...). Кад се таква храна унесе у организам, већ после 6-36 сати јављају се главобоља, болови у мишићима, повишена температура, мука, повраћање, болови у стомаку и пролив. Столица је кашаста, зеленкаста, некада са присуством слузи и крви. Обољење траје 2-5 дана и завршава се без компликација.

Превенција :

  • чување намирница на хладном, испод + 4 степена Целзијуса
  • добра термичка обрада приликом припреме хране : добро скувати и пржити месо, довољно дуго кувати јаја (тврдо кувана, а не ровита), избегавати колаче где се фил не кува већ се свежа јаја само умуте
  • што ређе куповати у објектима брзе хране где нема услова да се руке перу при припреми хране