Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

АТОПИЈСКИ ДЕРМАТИТИС

Атопијски дерматитис је врста упале коже непознатог узрока. Важну улогу у његовом настанку има наследни фактор, а наравно да је јако важан и утицај околине. Атопијски дерматитис се може јавити у свим узрастима, али најчешће оболевају деца. У највећем броју случајева симптоми се јављају између 3. и 6. месеца живота и обично су благи или умерено јаки. Најчешће симптоми исчезавају у раним тинејџерским годинама код највећег броја оболеле деце.

Многи чиниоци утичу на настајање атопијског дерматитиса :

 • Наслеђе

Ако један од родитеља болује од ове болести, шанса да дете оболи је око 61%, уколико оба родитеља болују од атпијског дерматитиса, могућност обољевања детета расте до 81%.

 • Алергија

Многи алергени су одговорни за настанак атопијског дерматитиса, а најчешћи су кућна прашина, кућни љубимци, одређена врста хране, додаци храни, ...

 • Инфекција

Инфекције коже Staphilococcus-om aureusom које се понављају.

 • Средства за личну хигијену и средства за одржавање хигијене одеће

Препоручује се употреба препарата за личну хигијену који не исушују и не иритирају кожу. Средства за прање одеће добро испирати (детерџенте, омекшиваче). Избегавати ношење одеће од синтетике или вуне и не претопљавати дете, препоручује се ношење искључиво памучне одеће.

 • Стрес

Различита дешавања за дете могу да буду стресогена: раст зуба, вирусне и бактеријске инфекције, вакцинација, полазак и школу итд. Све то може да буде провоцирајући фактор за настанак или погоршавање атопијског дерматитиса.

 • Климатски фактори

Нагле промене температуре, излагање јакој сунчевој светлости такође могу да допринесу настанку или погоршавању болести.

Први симптоми болести су црвенило или сува кожа најчешће на лицу, мада се могу јавити и на другим деловима тела, које су праћене сврабом и знацима запаљења. Кожа је обично топла на додир и сува. Као последица чешања због јаког свраба могу настати бактеријске инфекције коже најчешће изазване Staphilococcus-om aureusom. У том случају неопходно је да се јавите вашем изабраном педијатру.

Лечење атопијског дерматитиса подразумева избегавање свих чиниоца који могу да доведу до погоршавања болести, како би се успоставила контрола болести и омогућио опоравак коже. Препарате за лечење оболеле коже обавезно препоручује лекар, а у ту сврху користе се:

 • посебна средства за одржавање личне хигијене (купке, сапуни,),
 • различити емолијенти (средства која влаже, замашћују и омекшавају суву кожу и ма тај начин је штите од различитих утицаја околине)
 • различите масти и креме са кортикостероидима или у комбинацијама са антибиотиком који смањују запаљење, свраб и омогућавају зарастање коже и користе се ИСКЉУЧИВО по препоруци лакара
 • имуномобулатори у виду масти или крема који се користе након друге године живота ИСКЉУЧИВО по препоруци лекара
 • лекови који смањују свраб (антихистаминици) у виду сирупа или таблета

Порука за крај

Будите позитивни и охрабрите ваше дете. Будите стрпљиви и дајте довољно времена препаратима да испоље своје дејство. Увек се придржавајте савета лекара.