16 САВЕТА РОДИТЕЉИМА – БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ

1. НАУЧИТЕ ДА ЖИВИТЕ СА СВОЈИМ ДЕТЕТОМ, А НЕ ПОРЕД ЊЕГА

Да ли сте свесни колико сте му потребни? Научите да будете пријатељ свог детета, не само његов хранилац и заштитник. Проведите сваки дан одређено време са дететом, уживајте у игри или разговору са њим. Имајте у виду да људе уједињује све оно у чему заједнички уживају.

2. ОМОГУЋИТЕ ДЕТЕТУ ДА СЕ ПОТВРДИ У ПОРОДИЦИ

У адолесценцији дете има потребу да буде поштовано од своје околине. Омогућите му да се потврди у породици. Дајте му задужења примерена његовом узрасту. Извршење ових дужности може помоћи детету да се докаже као  зрело и да развије осећај одговорности. Не дозволити да се “потврђује” на самоуништавајући начин узимајући дрогу или алкохол. Учешће детета у обавезама породичног живота је добар начин да дете развије осећај самопоштовања и сигурности. Немојте никада урадити уместо њега оно што дете може да уради само.

3. РАЗГОВАРАЈТЕ СА СВОЈИМ ДЕТЕТОМ

Многа деца се жале да родитељи целокупно интересовање за њих своде на два питања: Да ли си гладан? и Како је било у школи? Можете ли очекивати да ће дете тражити ваш савет и подршку у озбиљним ситуацијама ако не водите разговоре о свакодневним стварима, посебно о његовим осећањима? Научите да слушате, трудите се да разумете потребе детета и реагујете на прихватљив начин. Избегавајте придике. Разговор усмерите тако да дете само закључи оно што бисте желели да му поручите. Будите искрени, чак и када немате све потребне одговоре. Од тога зависи колико ће вам дете веровати.

4. НАУЧИТЕ ДЕТЕ ДА СЕ СУОЧИ СА ЖИВОТОМ

Не штитите дете од живота, научите га да се суочи са њим. Дете треба да разуме да живот носи радост, али и проблеме. Научите своје дете да се суочава са проблемима, а не да бежи од њих. Подстичите га да тражи и преиспитује решења. Презаштићивањем стално показујете детету да немате поверења у његову способност да брине о себи само и угрожавате развој његовог самопоуздања. Чврстина са којом ће се ваше дете суочити са тешкоћама током живота развија се у детињству. Запамтите: разбијено колено ће зарасти, али повређњно самопоуздање може бити доживотни хендикеп. Презаштићивано дете може бити веома несигурно или бунтовно у односу на оне који одлучују уместо њега. Ви не можете живети живот своје деце.

5. ПОМОЗИТЕ МУ ДА РАЗВИЈЕ САМОПОУЗДАЊЕ

Деца која имају развијен осећај самопоуздања боље се одупиру различитим животним искушењима, укључујући и притисак који наводи на корижћење дрога и алкохола.

6. УПОЗНАЈТЕ ПРИЈАТЕЉЕ СВОГ ДЕТЕТА

У адолесценцији, када дете има потребу да буде прихваћено од својих вршњака, њихов утицај може бити веома значајан. Ако је дете развило самопоуздање оно ће умети да се одупре притиску не доводећи у опасност свој интегритет, своје емоције и здравље. Ако није, а нађе се у групи вршњака који користе алкохол и дроге, дете може посегнути за алкохолом и дрогама да би доказало своју припадност групи или бојећи се да не буде одбачено од ње. Научите своје дете да се пријатељство не заснива на условима. Научите га да поштује себе. У сваком случају, упознајте пријатеље свог детета да бисте били сигурни да они неће бити извор негативних утицаја.

7. НАУЧИТЕ ДЕТЕ ДА СЕ КРИТИЧКИ ОДНОСИ ПРЕМА СВЕТУ

Оспособите дете да разуме свет у коме живи, интересе и потребе људи око себе, научите га да се критички односи према порукама које му се упућују, оспособите га да одреди своје циљеве и само доноси своје одлуке.

8. УСПОСТАВИТЕ ПРАВИЛА ПОНАШАЊА У КУЋИ

Успоставите правила понашања у кући. Да ли сте сигурни да дете зна шта се очекује од њега, да добро разуме шта је дозвољено, а шта није? Границе прихватљивог понашања морају бити одређене унапред, а последице познате. Будите доследни у спровођењу ових правила.

9. ДАЈТЕ ПРИМЕР ДЕТЕТУ СВОЈИМ ПОНАШАЊЕМ

Не заборавите, у адолесценцији деца имају јаку потребу за идентификацијом. Да ли својим понашањем дајете пример на кога се дете може угледати? Да ли постоји несклад између онога што говорите својој деци и онога што сами радите? Родитељи који пију дају веома негативан пример за идентификацију, а испадима које чине под дејством алкохола стварају основ за отпор и психичку неравнотежу код детета. Иако су наведене ствари познате, не мали број родитеља не доживљава их као “важне”. Здрави услови за психосоцијални развој детета у породици су први предуслови њихове оспособљености да остану независни од дроге и алкохола. Наравно, неке специфичне активности у том смислу могу бити још корисније, али само када се настављају на предходно описане.

10. ИНФОРМИШИТЕ СЕ О АЛКОХОЛУ И ДРОГАМА

Размените информације међусобно. Порука која ће бити пренета деци биће далеко ефектнија ако оба родитеља располажу истим чињеницама. Информишите се које дроге деца злоупотребљавају и како. Будите сигурни да умете да препознате најчешће коришћене дроге и прибор за узимање.

11. ПРЕНЕСИТЕ СВОЈЕ ЗНАЊЕ О ДРОГАМА ДЕЦИ

вас дете одбацити као некомпетентног саговорника. Чак и кад нисте довољно упућени из разговора са децом можете сазнати шта деца мисле о томе, шта не знају а не усуђују се да питају, какве заблуде имају. Не држите лекције деци, разговарајте о дрогам и алкохолу, о њиховим Не бежите од разговора на ову тему, не игноришите проблем, не плашите се да ће последицама и разлозима за постављање ограничења у том смислу. Нека ваш разговор буде примерен узрасту детета.

12. ПОСТАВИТЕ ЈАСНА ОГРАНИЧЕЊА У ОДНОСУ НА ДРОГЕ

Ваш неодређен став може збунити дете и развити му осећај да се употреба дрога донекле може и толерисати.

13. УВЕЖБАЈТЕ СА ДЕТЕТОМ НАЧИНЕ ЗА ОДБИЈАЊЕ ДРОГЕ

Проиграјте заједнички ситуације у којима ваше дете може бити у искушењу или под притиском да узме дрогу или алкохол. Авежбајте начине за одбијање таквих понуда. Оспособите ваше дете да се одупре притиску.

14. НЕКА ВАША ДЕЦА ПРЕПОЗНАЈУ АЛТЕРНАТИВНИ – ЗДРАВ ЖИВОТ

Постарајте се да деца препознају алтернативни – здрав начин живљења и уживања у спорту, музици, хобијима, раду. Омогућите им да такав начин живота и упражњавају.

15. ПРАТИТЕ ПОНАШАЊЕ СВОГ ДЕТЕТА

Ако сте утврдили да се у начину живота вашег детета променило много тога у односу на предходни (у начину понашања, у односу према укућанима и школским обавезама, у саставу круга пријатеља са којима се дружи, у физичком изгледу и ставовима према дроги), ваше дете је у кризи. Овакве промене обично прате злоупотребу алкохола и дрога, али могу бити и независни од ње. У сваком случају, потражите помоћ стручњака.

16. У СЛУЧАЈУ ПОТРЕБЕ ОБРАТИТЕ СЕ СТРУЧЊАЦИМА

Ако ваше дете злоупотребљава алкохол или дроге, стид, ћутање или наивни покушаји да сами решите проблем кроз нагодбу са дететом, неће решити проблем. Обратите се стручњацима, њихове могућности су веће уколико успоставите контакт раније.

Центар за превенцију Дома здравља Ниш 
тел: 018/503-606 сваког радног дана од 7,00 до 20,00 часова

Саветовалиште за младе Дома здравља Ниш
тел: 018/524-403 средом од 11,00-13,00 и од 18,00-20,00 часова