Крпељи су око нас

Крпељ је паразит који живи на кожи неких дивљих и домаћих животиња. Влажно време и висока трава и грмље представљају идеалне услове за њихово размножавање. Приликом проласка животиње кроз траву крпељ се закачи за кожу животиња. На сличан начин крпељ може да се закачи и за кожу човека.

Боравак у природи у оваквим условима је увек ризик за добијање крпеља. Он се обично примети на кожи приликом пресвлачења или туширања, јер његов убод нити боли, нити пече. Најчешће се налази на местима где је кожа најтања: на темену, иза ушију, на врату, под пазухом, на стомаку, иза колена, на очним капцима, итд. Због тога, након боравка у природи треба добро прегледати тело и одећу.

Сам убод крпеља се и не примети, јер он лучи неке супстанце које делују као благо анестетично средство. Невоља је у томе што крпељ на месту убода лучи бактерије и вирусе којима може да буде заражен, а који се налазе у његовој пљувачки. На срећу, само око 30% крпаља је заражено.

Крпељи могу да пренесу један облик менингоенцефалитиса и борелиозу тј. Лајмску болест.

У нашем поднебљу крпељски менингоенцефалитис је врло редак. Симптоми ове болести су уз присуство крпеља на кожи, повишена телесна температура, главобоља, повраћање, кочење врата. У најтежим случајевима може доћи и до запаљења целог мозга са сметњама говора, гутања, поремећаја свести, одузетости разних делова тела.

Симптоми Лајмске болести се могу јавити до месец дана од уједа крпеља. Најпре се јавља црвенило ма месту убода које се шири, а може бити праћено повишеном телесном температуром, главобољом, малаксалошћу, боловима у зглобовима и мишићима. Уколико се не примени лечење, за неколико седмица може доћи до запаљења других органа : можданих опни, нерава, срчаног мишића, зглобова, ... Ако се и тада не приступи лечењу, оштећење здравља може бити трајно!

Болест преносе крпељи, а не може се пренети са човека на човека.

Због тога :

  • по повратку из природе обавезно прегледајте тело и одећу, нарочито ако сте боравили тамо где има високе траве и где је влажно

  • ако имате крпеља на телу ОБАВЕЗНО се јавите вашем изабраном лекару

  • никако не покушавајте сами да уклоните крпеља са тела

  • немојте стављати на њега алкохол, петролеј, уље, маст, јер ће због тога крпељ да лучи још више штетних супстанци