Нови вирус грипа А Х1Н1 - Савети лекара и превентивне мере

1 септембар и полазак детета у школу...

Првенствена заштита од вируса грипа јесте превентивно понашање. Хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави су најефикасније мере превенције и сузбијања грипа изазваног новим вирусом инфлуенце. Руке је неопходно темељно прати, чешће проветравати стамбене и школске просторије и држати међусобно одстојање од најмање један метар.

Приликом кашљања и кијања не покривати дисајне путеве голом руком. Препоручује се покривање носа и уста папирнатом марамицом коју треба одмах након употребе бацити, а руке детаљно опрати текућом водом и сапуном.

У слуцају појаве великог броја оболелих избегавати масовне скупове и места окупљања људи. Чувати имунитет здравим животом и правилном исхраном.

Нови вирус грипа Х1Н1 довео је до смрти само код 1.98% оболелих. Али ако је грип дијагностикован на време и правилно третиран, све су прилике да ће оболели бити успешно излечен.

Суграђани који су боравили у земљама у којима су регистровани бројни оболели, као и суграђани који су у транзиту провели неко време на прометним међународним аеродромима, треба активно да прате своје здравствено стање.

Грађани који сумњају да имају симптоме грипа, а то су повишена температура – изнад 38 степени, тегобе од органа за дисање, малаксалост и мучнина неопходно је да се јаве телефоном надлежном институту или Заводу за јавно здравље на територији свог пребивалишта где ће добити сва потребна упутства.

Нови вирус грипа Х1Н1 је стигао у Ниш. Ширење новог вируса не може да се заустави, али може да се успори. Уколико се придржавате следећих савета, инфекција може да се спречи:

  • што чешће у току дана перите руке текућом водом и сапуном
  • користите влажне алкохолне марамице
  • избегавајте руковање и љубљење
  • ослободите се лоше навике грицкања ноктију
  • не додирујте очи прљавим рукама, вирус се може унети у организам и преко слузокоже ока
  • боравите што више на отвореном и редовно проветравајте просторије у којима се борави
  • приликом кашљања и кијања покривајте нос и уста марамицом и папирнату марамицу одмах после употребе баците у корпу за отпатке
  • ако се не осећате добро (имате повишену телесну температуру, отежано дишете, малаксали сте, кашљете... и скоро сте се вратили из иностранства), останите код куће. Не морате долазити у Дом здравља, све информације у вези новог грипа можете добити и телефоном.

Дом здравља 503-605 и 503-578

Институт за јавно здравље – дежурни епидемиолог 065/411-94-16