ИСХРАНА ДЕЦЕ У ПРВОЈ ГОДИНИ

По препоруци WHO (Светске здравствене организације) првих 6 месеци беби треба давати само мајчино млеко- ПРИРОДНА ИСХРАНА.
Уколико мајка не доји препоручује се нека од адаптираних формула, које постоје на тржишту, као најбоља замена за мајчино млеко- ВЕШТАЧКА ИСХРАНА.
Са увођењем чврсте хране почиње се у 6. месецу уколико је беба на вештачкој исхрани или у 7. месецу, ако је на природној исхрани.

У току 1. месеца не препоручује се давање било које врсте течности да би се ритам подоја што боље успоставио.Вода није забрањена, може се понудити, али бебе које довољно сисају неће да пију воду.
У току првих 6 месеци може се давати, искључиво на кашичицу, вода или чај који је намењен одојчадиима.

Са навршених 6 месеци почиње се са увођењем сокова и чврсте хране.
У току једне недеље препоручује се да не уводите више од две нове намирнице.

Сок спремате од цеђеног воћа, тако што се воће изренда и кроз цедиљку  изгњечи кашичицом. Могу се давати и куповни сокови намењени том узрасту. Природно цеђен сок даје беби без шећера и не разређује се са водом.
Сокови се уводе постепено, 1-2 кашичице дневно и сваки дан по 1-2 више, док се не дође до количине од 60 мл дневно. То је количина коју би беба требало дневно да попије. Ако беба неће да пије сок, ншта страшно, јешће воће или ћете јој  после неког периода поново понудити сок.

Воће се уводи постепено сваки дан по 1-2 кашичица више док се не дође до количине која одговара узрасту ( број бебиних месеци  x 2 = број кашичица које треба да поједе). Можете га барити, пећи или давати свеже изрендано, што је и најздравије.
Следеће групе намирница која се уводе су поврће или житарице. Можете се консултовати са педијатром.

Од житарица се користи искључиво кукуруз (палента) и пиринач. Можете га спремати као млечну кашу на адаптираном млеку. На тжишту постоје производи од житарица које се углавном спремају на води јер у себи већ садрже млеко у праху. Ове житарице можете комбиновати и са поврћем за ручак.

Поврће се припрема барено, са мало воде, у шерпи од росфраја и без соли. Кува се поклопљено, временски колико свако поврће захтева. По завршеном кувању поврће гњечите виљушком и храните бебу кашичицом. У сваки оброк припремљеног поврћа додајте 1 кашичицу маслиновог уља цеђеног на хладно. Поврће се уводи постепено исто као и воће. Предлажемо вам следећи редослед : шаргарепа, тиквица, тиква, блитва, целер, пашканат, першун, кромпир, броколи, прокељ, карфиол, кељ,  празилук, паприка, парадајз, спанаћ, грашак, купус, боранија. Оброк од поврћа мења један подој.

Са навршених 7 месеци у кашу од поврћа додаје се месо и жуманце.У сваком ручку по једна од ових намирница.

Месо у исхрани детета до треће године старости- искључиво пилеће бело, телетина и ћуретина.
Месо се бари заједно са поврћем ( може се прво кувати само, па се касније додаје поврће, јер месу треба више времена да се скува). Немојте га пасирати у блендеру, сескајте га ножем милиметар по милиметар. Можете га давати 3-4 пута недељно.

Жуманце припремате на следећи начин- обарите јаје да буде тврдо кувано, извадите жуманце и измешате га са испасираним поврћем. Први дан дајете отприлике 1/8, следећи ¼, па ½ и на крају  цело жуманце. Можете га давати 3 пута недељно. Можете га додати и у млечну кашу, као подневни или вечерњи оброк. Таква млечна каша замењује један подој.

У току 8. месеца уводи се кисело млеко и јогурт.
У 9. месецу може се увести млади, и потпуно неслани сир.
Од 10 до12 месеца уводи се бела риба.

Џигерица се уводи у узрасту око годину дана и то пилећа или телећа.

Намирнице које се не дају у току прве године живота:

  1. цитрус воће (лимун, поморанџа и грејпфрут)
  2. бобичаво воће (јагоде, малине и купине)
  3. кравље млеко
  4. 4 бела отрова (со, шећер, пшенично брашно и маст)
  5. беланце
  6. месо (свињско, овчје, јареће и дивљач)
  7. пасуљ

Текст је састављан у складу са програмом „Baby friendly“, по препоруци Светске здравствене организације.

Редовно посећујте и консултујте се са изабраним  педијатраом који може вршити корекцију исхране.

С  ЉУБАВЉУ !
ВАШЕ ПАТРОНАЖНЕ СЕСТРЕ