Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ВУЛВОВАГИНИТИС У ДЕЧЈЕМ УЗРАСТУ

Вулвовагинитис је често обољење дечјег узраста.

У здравих девојчица вулву и вагину могу насељавати  Str.B.hemol.gr.A, Hemofil.infl.,Staph. aureus, Escher. coli, Proteus, Enterococcus, Str.B.hemol. B i D, Corinobact, па се могу сматрати нормалном сапрофитном флором, условно патогеном.

Кожа вулве пре пубертетског доба је танка и осетљива на иритансе (синтетицко рубље, тесна одећа, пенушаве купке, јак сапун).  Мацерисана кожа погодна је за повећан раст микроорганизама који је колонизују.

Слузница вагине је пре пубертета слабо заштићена од спољашњих утицаја, слабо су развијене мале и велике усне, анус је близу, а при уринирању приљубљених колена долази до рефлукса урина у вагину. Смањеној отпорности на инфекције доприноси то што слузокожа није настањена Lactobacilusom, а ph је виши па не инхибира повећан раст микроорганизама.
Из ових разлога пре пубертета (најчешће од прве до четврте и у шестој години) доминирају неспецифични вулвовагинити изазвани неспецифичном мешовитом флором у којој доминирају ентеричне и грам негативне бактерије.
Са пубертетом епител вагине постаје вишеслојан и богат гликогеном који смањује ph на 3,8 до 4,5, повећан је раст Lactobacilusa, а смањен раст осталих бактерија. У току адолесценције секрет из грлића може да предиспонира вулвовагинит јер је алкалан.
Од пубертета чешћи су специфични вулвовагинити изазвани бактеријама (Str.piog) и гљивицама (Candida)

Клиничка слика вулвовагинита, болна осетљивост, свраб, пецкање, тегобе на почетку мокрења, непријатан мирис, хиперемија, едем. На кожи вулве могу се јавити eflorescence tipa makula, papula, veruca, crusta.

Дијагноза, узети вагинални секрет на бактериолошки преглед, на гљивице, као и брис ануса на Enterob. Vermic. који је повезан са хроничним вулвовагинитом.
Када вулвовагинит дуже траје уз налаз крви у секрету сумњати на страно тело у вагини. Дијагноза се поставља вагиноскопским прегледом.

Терапија неспецифичних вулвовагинита

 1. Опште хигијенске мере (избегавање јаких средстава за хигијену, бели памучни веш, комотна одећа, уринирање са раширеним натколеницама).
  Начин одржавања хигијене перианалног подручја и спољашњих гениталија нема пресудни утицај на настанак вулвовагинита.
 2. Не давати антибиотике, ни системски ни локално
 3. Због повећаног гениталног секрета пре пубертета не давати антимикотике
 4. По дефекацији опрати перианално подручје беби сапуном, а генитално подручје само водом
 5. Увече  купке у млакој води, да дете седи 15 минута. Не препоручују се купке Тантум
  Роса и све остало што би скинуло заштитни слој. По сушењу коже намазати индиферентну крему Пантенол.
  Спонтано пролази за 7 до 10 дана.
 6. Ако су тегобе код неспецифичног вулвовагинита јако изражене може се употребити локално Хyдрокортизон 2 до 3 дана један пут дневно.

Тепаија специфичних вулвовагинита је каузална.
Кандидијаза се пре пубертета не јавља, а ако се докаже лечи се само локално, а системски само ако је дете имунодефицијентно.
Str.puog. лечи се пеницилином per os 10 дана, а ако упала захвата и перинеум терапија траје 14 до 21 дан.
Компликације су ретке, апцес мале карлице и запаљење јајовода.

Припремила:

Др Татјана Трајковић, педијатар