Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ДЕЧЈИ ПРЕПУЦИЈУМ

ПРЕДРАСУДЕ И ЧИЊЕНИЦЕ

...играчка за децу а не родитеље и лекаре...

У претераној бризи многи родитељи (укључујући и лекаре) примењују неприродне и ничим оправдане методе насилног одљубљивања препуцијума од гланса пениса што доводи до крварења, стварања ожиљака, трауме детета и родитеља.

Прилика је да се размотре неке предрасуде и пруже одговори који ће родитељима послужити да са још више поуздања и мање недоумица успешно реше проблеме који се јављају код дечјег препуцијума.

ШТА ЈЕ ПРЕПУЦИЈУМ?

Препуцијум је део коже који прекрива гланс пениса. Једна од основних улога препуцијума јесте заштитна, посебно у првим годинама живота.

Препуцијум и гланс се развијају као једно заједничко ткиво. Развој почиње у трећем феталном месецу и комплетира се у четири до четири и по  месеци када су све структуре већ практично формиране.

Нормално је да након рођења препуцијум дуго остаје интимно приљубљен за гланс пениса. Почевши од рођења гланс и унутрашњи лист (тиме и цео препуцијум) се постепено временом одвајају.

Овај процес одвајања који нормално може трајати и до неколико година доводи до потпуног одљубљивања тако да се препуцијум потпуно може превући уназад преко гланса, то је РЕТРАКТИБИЛНИ ПРЕПУЦИЈУМ. Ово су једини физиолошки механизми одљубљивања.

У току одљубљивања препуцијума од гланса пениса епителне ћелије излазе у спољну средину крчећи себи пут ка отвору препуцијума, када и настају беличасте наслаге различите величине тзв. ДЕЧЈА СМЕГМА. Ове беличасте наслаге НЕ указују на инфекцију.
Дечја смегма  није ништа прљаво, није нити узрок нити последица инфекције, чак је и физиолошка и пожељна, тако да јој не треба посвећивати превише пажње нити је дирати.

ПРЕДРАСУДА

Препуцијум захтева посебну хигијену и негу

Не постоје посебни хигијенски захтеви нити манипулације! Хигијена препуцијума поготову неретрактибилног је једноставна и не захтева ништа ван уобичајене хигијене и неге било ког другог дела дечје коже или косе. Никакви антисептици! Вода и сапун су довољни.

Никада не чинити никакав покушај да се неприродно и снажније превуче препуцијум. Болна и нагла повлачења,крварење, ожиљци, доводе до трауме детета и родитеља, а не ретко и до озбиљних компликација.

Иако ће се процес потпуног одљубљивања и превлачења препуцијума уназад преко гланса пениса решити до пете године, не треба их озбиљно схватити ни касније.

ШТА ЈЕ ФИМОЗА (ПХYМОСИС)?

Фимоза је сужење отвора препуцијума тако да се он не може превући преко гланса пениса. Код одојчета препуцијум нормално има ужи отвор, а његов је унутрашњи лист слепљен са глансом. То је тзв. ФИЗИОЛОШКА ФИМОЗА. Она штити нежну кожу гланса од нагризајућег деловања мокраће. Спонтано најчешће ишчезава до друге године живота.

ПРАВА ФИМОЗА може бити урођена (ређе) или стечена, најчешће услед инфекција или повреда приликом насилне ретракције препуцијума.

ПРАВА ФИМОЗА НИЈЕ ИСТО ШТО И ФИЗИОЛОШКА! Лечи се углавном хируршки (цирцумцисио).

ПРЕДРАСУДА

Фимозу треба лечити у првим годинама живота

Препуцијум може бити узак све до пубертетеа и то се често НЕ СМАТРА ФИМОЗОМ. Старењем се препуцијум олабављује те се код 98-99% осамнаестогодишњака нађе нормално превлачење препуцијума преко главића.

Одљубљивање препуцијума од гланса пениса је изузетно ретко у првим годинама зивота.Када ће се догодити зависи од детета до детета.
Зато не повлачи! Повлачење мозе озбиљно да нашкоди јер  боли, крвари, ствара ожиљке и доводи до секундарне фимозе.

ШТА ЈЕ БАЛАНИТИС?

БАЛАНИТИС је назив за упалу гланса док ПОСТИТИС је назив за упалу препуцијума, мада је БАЛАНОПОСТИТИС најчешћа варијанта.

ПРЕДРАСУДА

Баланопоститис захтева антибиотску терапију

Баланопоститиси у деце углавном су баналне природе и сем облога од камилице ретко захтевају другу терапију. Антибиотска терапија у оваквим случајевима (системска или локална) није потребна и обично нема ефекта.

Закључак

Напокон смо закључили да је нормално да је дечји препуцијум приљубљен за гланс пениса (физиолошка фимоза) и да га не треба снажно и на силу одљубљивати од гланса. Случајеви када треба поступити другачије су када је дете озбиљнији уролошки пацијент, код пацијената који се катетеризују, као и код дијабетичара због честих баланопостита и секундарних фимоза које додатно појачавају инфекцију. Овакве одлуке треба препустити хирургу.

Зато, родитељи и лекари

ДЕЧЈИ ПРЕПУЦИЈУМ ОСТАВИТЕ НА МИРУ.

Припремила:

Др Татјана Трајковић, педијатар