ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА – 31. МАЈ „СТОП ДУВАНСКОМ ДИМУ“

Дувански дим, у коме се налази 4000 штетних материја, од тога 43 канцерогених, одговоран је за обољевање и превремено умирање од низа болести. Ту спадају болести дисајних органа (хронични бронхитис, емфизем и рак плућа), као и болести крвних судова срца, мозга и периферне циркулације. Познат је његов негативан утицај на ток трудноће (могући спонтани побачај и превремени породјај), на родјење новородјенчета са мањом телесном тежином. Канцерогено дејство дувана је умногоме одговорно за појаву рака плућа (95% оболелих су пушачи), рака грла (80% оболелих су пушачи), рака желудца (2 пута чешћи код пушача), рака грлића материце. Непушачи изложени дуванском диму (тзв.пасивно пушење) такодје оболевају и превремено умиру од низа болести. Дим из цигарете која тиња је много опаснији. Садржи двоструко више никотина, петоструко више угљенмоноксида и десетоструко више канцерогених нитрозамина.

Пушење спада у болести зависности. Постоји тенденција сталног повећања дозе. Приликом престајања са пушењем јављају се апстиненцијални симптоми, који обесхрабрују пушача. 75% пушача жели да престане са пушењем. Мањи број пушача снагом своје воље у томе и успева. У већини случајева стручна помоћ је неопходна.

У Центру за превенцију Дома здравља Ниш примењује се групни метод одвикавања од пушења “Прекини сада – 7 корака до слободе”. Кључна идеја на којој се базира групни рад јесте да је способност групе да реши одредјени задатак већа од способности сваког појединачног члана.

Школа за одвикавање од пушења је бесплатна!!!

Програм је осмишљен 1985.године. Примењује се у више од 120 земаља у свету. У нашој земљи почео је да се примењује од 2003.године, док у Нишу, у Дому здравља од 2007.године. Програм се заснива на когнитивно бихевиоралном принципу. Базира се на могућности мењања понашања (животних стилова) особе кроз едукацију. Мењање животног стила у процесу одвикавања је нужно, јер пушење утиче на све аспекте живота.

У току програма пажња је посебно усмерена на превенирању жеље за пушењем, затим на могуће симптоме апстиненцијалне кризе и како их ублажити, на принципе правилне исхране у току одвикавања од пушења, на нове навике које ће заменити пушење, на то како избећи повратак цигарети.

Сви заинтересовани за престанак пушења могу да се јаве на телефон Центра за превенцију Дома здравља Ниш – 018/503-606 и након формирања групе, биће обавештени и укључени у рад школе.

Галерија слика

Хол Дома здравља Ниш, 29. мај 2009. године

Акцију поред Центра за превенцију ДЗ Ниш подржао је и Институт за јавно здравље Ниш и Одсек за превенцију болести зависности-ГРАД НИШ.

Конференција за штампу одржана 27.05.2009.године у просторијама Медија центра