Старосне категорије у спортиста и биолошки развој

Период од 8. до 10.година учење основних покрета. Од 11 - 12.године  учење  и савладавање основних техника спортских грана, (у неким спортовима и раније) а посебно оне којом жели да настави да се бави. По неким истраживањима између 13 - 14.године са  тренингом треба почети у спортским гранама у којима доминира брзина и окретнот, са 15. година тренинзима издржљивости, а са 15-16, година тренинзима где доминира снага.

Узрастне категорије у спорту

Принципијелно је уведено у спорту да би у почетним фазама развоја спортисте сви учесници били истог или сличног годишта како би се такмичења могла правилно дозирати на основу стандардизованих табела за узрастне категорије. Основне категорије су: пионири, кадети, омладинци и сениори. Узраст пионира је до 12. година, кадета од 14. до 16. година, омладинаца од 16. до 18. година и сениора изнад 18 година, али и млађи уз сагласност специјалисте спортске медицине може да се такмичи са старијим спортистима ако је психички и физички здрав за такмичење.
Сви лекари специјалисти спортске медицине код нас и у свету давали су себи задатак да фиксирају период када почети са такмичењима у појединим спортским гранама. Међу најпознатијима су Смодлака, Астранд, Крал, Медвед. Суштина је можда у размишљњима Смодлака да се са такмичењем може почети знатно раније, али тренинзи и реквизити треба да буду на нивоу дечијег узраста.На основу нашег рада у пракси приказујемо табелу почетка бављења спортом за дечаке и девојчице.

Са уско специјалистичкм спортовима треба почети у узрасној години приказаној на горњој табели. Поента у тренажном процесу је на уско специјалистичке тренинге које треба радити онолико колико спортиста може да издржи, а да при том не дође до оштећења виталних органа који су у овом периоду у пуном развоју (процену интензитета тренига и давање одобрења за овакав вид физичког напрезања неопходно је да да специјалиста спортске медицине. 

Са моторичким способностима у развојном путу спортиста треба почети у годинама које су на доњој табели приказан

Популарност одласка у теретанама је посебно у последње време веома интерересантан за спортисте. Прави ефекат се добија ако се тренажни процес (теретана) одвија под стручним надзором и са оптерећењима која су адекватна старосним узрастима. На доњој табели дата су орјентациона оптерећења према старосним групама спортиста.

Према Корјаковском почетак активног бављења спортом:

  • са 9. година - клизање, тенис и пливање
  • са 12. -13. година - атлетика, смучање, спортска и естетска гимнастика,одбојка и кошарка
  • са 15. -16. година - рвање, једрење и бициклизам,
  • са 16. -17. година - дизање тегова и бокс.

Сви се у једном слажу да најмлађе категорије треба да вежбају наискуснији и најстручнији тренери, а не почетници или бивши спортисти који немају довољно искуства.
Пубертет код девојчица настаје нешто раније (обично 12. - 13. године), код дечака (око 13. - 14.године). Годишње температуре имају такође значаја тако да код јужних народа пуберт  пре настаје него код северних народа. Деца са вишим стандардом и која живе у граду улазе у пубертету раније од својих вршњака са села и са слабијим економским стандардом .
У овом периоду  централни нервни систем има доминантну улогу, хипоталамус почиње да буде стимулисан од хипофизе (до овог периода хипофиза је блокирала рад хипоталамус) почиње производња гонадотропних хормона, и почиње реакција полних жлезди, а хормони полних жлезда учествују у полном сазревању а главну корелацију дејства има ендокрини систем.
Ово раздобље се карактерише фазом наглог раста висине тела  првенствено услед пораста екстремитета, као и телесне масе. У самом расту, труп заостаје као  и пораст тела у ширину, али то само у почетку.. Јавља се косматост, мутација мењање гласа нарочито изражен код мушкарца. Развој скелета и окоштавање се завршавају, а маса мускулатуре се повећава и постаје све јача.

Аутор: др сц.мед. Милорад Јеркан