Вагинални секрет

Вагинални секрет сам за себе не представља неко одређено патолошко стање или обољење, веч само симптом као што је например главобоља, повраћање, повишена телесна температура. лећи се локално али је увек потребно установити узрок који је довео до појаве овог симптома.

Према особинама садржаја секрета дели се чистоца вагине на 3 степена:

·  I група секрета - секрет је без микроорганизама и без гноја
·  II група секрета - секрет без гноја, али садржи извесне бактерије

Ове две групе секрета представљају нормалан секрет вагине
·  III група секрета - је секрет који садржи бактерије и гној
·  IV група секрета - је секрет који садрзж гонококе
·  V група секрета - је секрет који садржи трихомонаде
·  VI група секрета - секрет који садржи микозе (гљивице)
Једна од важних улога вагине је да ствара одбрану против продора спољних бактерија у њу и у унутрашње делове полних органа. Овај задатак она обавља путем биохемијских процеса којима управљају јајници. Слузокоза вагине је увек влажна а нормална флора вагине састоји се из Дедерлајнових бактерија. Предуслов за одрзавање флоре вагине је кисела средина која током менструалног циклуса варира али је кисела у просеку пх 4 -4,5. Хармоницном симбиозом између зида вагине, Дедерлајнових бактерија под протекторијатом хормона јајника ствара се одбрамбена моћ вагине тј. бактеријално самочишћење вагине која је излозена продору бактерија из спољасњег света.

Сваки поремећај биохемијских процеса може довести до продора бактерија и стварање колпита - вагинитиса, чији је симптом појачани и садржајем измењени секрет.
Узроци могу бити унутрашњи и спољашњи.

Од унутрашњих узрока често може бити повећана пропустљивост зида вагине за течност, зато што је ткиво слабо или зид вагине оштечен. Последица овога је да Дедерлајнових бактерије не могу да створе довољну количину млечне киселине и тиме осигурају секрету вагине довољну киселост. Слаби одбрамбена моћ флоре вагине, више не може да се одупире инвазији бактерија или других патогених микроорганизама оне добијају превагу над нормалном флором и садржај вагиналног секрета чине све нечистијим. При оваквом стању у размазу секрета вагине налазе се уместо одлубљеног епитела вагине и њене нормалне флоре, многобројне бактерије као што су стрептококе, стафилококе, диплококе, грампозитивни и грамнегативни стапици и тд. и несто мања или нешто већа количина леукоцита.

Појачани вагинални секрет није само просто повецање количине секрета већ и измена његових особина а оне зависе од узрочника који га ствара па може бити слузав, водњикав, пенаст, гнојав, крваво водњикаст, трулежан, непријатног мириса.

Други ендогени фактор може бити поремећај регулације судовно-нервног система. При њему постоји лабилност судова целог тела који се испољава лаким црвењењем лица, хладним и влажним рукама и ногама, брзим замарањем, поремећеном секрецијом желутца.

Још један унутрасњи узрочник је је недовољна функција јајника.
Најчешћи узрок су опста обољења као сто су акутне и хроницне инфективне болести, грип, ангина, шећерна болест.

Спољашњи фактори - колпит-вагинитис настао услед продора патогених микроорганизама у вагину , чија је инвазија већа од одбрамбене моћи вагине. Овај продор је могућ полним односом, употребом заражених предмета за хигијену. Узроцници могу бити и хемијски, термички или неко страно тело унето и заборављено у вагину.

преузето са ...