Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Најчешћи разлози због којих деца одсуствују из школе

Вероватно сте искусили да вам дете није било толико цесто болесно док није кренуло у обданиште или школу, после тога могло би вам се уцинити да је стално болесно. Ова појава је нормална фаза у развоју имуног система вашег детета, које мора да буде изложену утицају многих вируса како би развило своју отпорност.

Цетири најцешца разлога због којих деца изостају из школе или обданишта су:

1. Прехладе

Најцешце инфекције у детињству су инфекције горњих респираторних путева - прехладе и друге вирусна обољења грла, носа и синуса. Док одрасли подлежу овим инфекцијама у просеку 2 до 4 пута годишње код деце се оне јављају 6 до 10 пута годишње. Код деце су ове инфекције цешце са израженијим симптомима и дуже трају него код одраслих.

Студије су показале да деције прехладе не треба третирати антихистаминима, лековима против прехладе, Ацетаминопхен (као што је Тзленол) или ибупрофен могу се само користити да би се снизила висока температура, деци никако не треба давати аспирин јер може постаци појаву Рејовог синдрома, веома ретке али потенционално смртоносне болести.

2. Стомацни грип (гастроентеритис)
Друго веома цесто обољење код деце је гастроентеритис, познатији као стомацни грип. Симптоми стомацног грипа су поврацање и пролив који код мале деце могу да доведу до дехидратације. Симптоми дехидратације су: интензивна жед, сува уста, тамно жут урин, слабост или летаргија.

Детету треба стално нудити мале колицине воде и храну која се лако вари - супе, тост, банане и пиринац, избегавајте млецне производе.

Многи родитељи сматрају да је било која врста узнемиреног стомака код деце резултат неке вирусне или бактеријске инфекције док је прави виновник обицно лпше варење или констипација. Неку децу заболи стомак када се секирају због неких догадаја било у школи било код куце, важно је одредити узрок дигестивних симптома пре него што се препишу одредени лекови.

3.Црвене оци - коњуктивитис

Коњуктивитис је запаљење провидне мембране која покрива бели део ока и унутрашњу површину капка. веома је заразан када је проузрокован вирусима или бактеријама . Леци се антибиотским капима или мастима за оци. Топле или хладне облоге могу да смање нелагодност које дете осеца.

4. Запаљење грла

Ако дете боли грло и има грозницу, постоји 15% вероватноца да је ово стање проузроковано стрептококама. Ова инфекција је много цешце код деце која иду у обданиште и школске деце него код било које друге старосне групе. нека деца могу да буду клицоноше, без било каквих симптома.

Симптоми стрептококне инфекције грла су да је гутање веома отежано и болно, повишена температура, крајници и слузокожа грла је црвена, отецена, прекривена жутим тацкицама.

Ако се утврди да дете има стрептококну инфекцију леци се антибиотицима, нелецена стрептококна инфекција може да има за последицу оштецење срца, зглобова и бубрега.

Превенција
Патогене клице се преносе кијањем и кашљем где другу особу заразе путем ваздуха или могу лежати на предметима као што је сто, телефонска слушалица, људи додиром сакупљају паразите и ако таквим рукама додирују уста, нос или оци уносе их у тело.

Једноставан и веома важан нацин да се спреце многе инфекције је да дете цесто пере руке. Такоже марамице и гелови на бази алкохола могу помоци да руке остану цисте и без воде.

Колико дуго болесно дете треба да остане код куце?

Као родитељ треба да помогнете спрецавању ширења инфекције, тако што дете нецете слати у школу или обданицте ако има грозницу, повишену температуру, повраца или има пролив. Деца генерално могу да се врате у школу када немају грозницу и повишену температуру, могу нормално да једу и пију, одморна су и довољно будни да могу да прате наставу и када заврше терапију коју им је лекар препоруцио.

Отпорност на болести долази са временом, упркос свим вашим напорима дете це се разбољевати током првих неколико година контакта са вецом групом деце али временом це се имуност повецавати. Школска деца постепено постају све мање подложна уобицајеним инфекцијама и све се брже опорављају од инфекција.

преузето са ...