Цигарете криве за шлог

ПРОМЕНИТЕ НАЧИН ЖИВОТА И СПРЕЧИТЕ МОЖДАНИ УДАР
Најбоља превенција је усвајање здравих животних навика
Најновија статистика је показала да у Србији сваких 20 минута једна особа доживи мождани удар, а на сваких сат један пацијент умре од његових последица. Болест која је некада највише погађала особе старије од 65 година данас угрожава све више младих од 40, 30, па и 20 година.
До можданог удара или шлога долази најчешће због зачепљења крвног суда, а ређе услед пуцања крвног суда у мозгу. Фактори ризика су повишени крвни притисак, висок ниво масноћа у крви, неадекватна исхрана, нешто ређе шећерна болест, али пре свега пушење.
Мождани удар је узрокован поремећајем мождане циркулације, који доводи до недовољне снабдевености мозга кисеоником и храњивим супстанцама. То узрокује одумирање нервних ћелија, што има за последицу оштећење оних телесних функција којима ти делови мозга управљају.
Мождани удар се у неким случајева јавља изненада, а у одређеном броју претходе "упозоравајући знаци" - пролазни симптоми који одговарају опису можданог удара, али су знатно краћег трајања и у потпуности се повлаче. Најчешће трају 24 сата. Појава ових симптома, међутим, захтева детаљну неуролошку анализу како би се утврдио њихов узрок.
Променом начина живота и свакодневном бригом о здрављу можемо много да урадимо како бисмо спречили мождани удар.
На старост, пол и генетско наслеђе не можемо да утичемо, али на пушење, прекомерно конзумирање алкохола, нездраву исхрану, стрес, телесну неактивност и гојазност и те како можемо. Многе наше лоше животне навике повећавају учесталост настанка можданог удара. Да би се смањио ризик, потребно је, пре свега, прекинути с нездравом исхраном. Јако засољена храна и она која обилује засићеним мастима, концентрованим шећерима и холестерол ОМЕГОЛ
Ваша линија здравља.ом требало би да буде потпуно искључена из јеловника. У свакодневну исхрану потребно је укључити храну у којој доминирају незасићене масти и уља (поготово маслиново уље), много воћа и поврћа, намирнице богате биљним влакнима и рибе (посебно плаве). Најздравија је медитеранска исхрана.
У циљу превенције можданог удара свакако би требало престати са пушењем јер ова навика и до шест пута повећава ризик настанка овог обољења. Охрабрујући је податак да се већ пет година након престанка пушења ризик од можданог удара изједначава с опасношћу која вреба заклете непушаче.
Алкохолна пића требало би конзумирати умерено, препоручљиво је попити чашу црног вина дневно. И прекомерна телесна тежина и телесна неактивност су доказани узрочници можданог удара. Преласком на медитеранску дијету исхрану и увођењем редовних физичких активности врло брзо ћете се решити и вишка килограма.

Симптоми
Најчешћи симптоми можданог удара су:
• Утрнулост, слабост или одузетост лица, руке или ноге, поготово ако је захваћена једна страна тела.
• Поремећаји говора: отежано и неразумљиво изговарање речи или потпуна немогућност говора.
• Нагло замагљење или губитак вида, посебно на једном оку или у половини видног поља.
• Нагло настала јака главобоља праћена повраћањем без јасног узрока.
• Губитак равнотеже и координације покрета.
• Вртоглавица, несигурност и заношење у ходу, као и изненадни падови.

Хитна помоћ
Мождани удар захтева хитан превоз и збрињавање болесника у адекватно опремљеној здравственој установи.
Данас је могуће применити и специфичну терапију, применом лекова који могу отопити угрушак који је блокирао вену. На тај начин омогућује се нормално функционисање крвотока и спречава се одумирање нервних ћелија. Ова терапија може се применити у прва три сата од настанка можданог удара. Управо је то један од најважнијих разлога зашто би пацијента требало што пре превести до болнице.
Након лечења можданог удара, болесници би требало да започну програм рехабилитације.

Лечење пропратних болести
Уколико имате повишени крвни притисак, поремећаје срчаног ритма, шећерну болест, висок ниво масноћа у крви, значајно сужење каротидних артерија требало би што пре да решите ове проблеме. Ако их запустите, готово сигурно ће као последица наступити мождани удар. Важно је да се болесници тачно придржавају упутстава лекара и да узимају све прописане лекове. Само адекватном контролом поменутих болести, ризик од можданог удара може се у значајној мери смањити.

-Школа за одвикавање од пушења је бесплатна

преузето са ...