Како и зашто се врши ЕКГ преглед

Електрокардиограм је тест који се користи како би се проценио ритам и електрична активност срца. Стрес тест је ЕКГ тест који се врши током физичког оптерећења.

Користи се да би се диагностиковао срчани удар и абнормалности у ритмичном раду срца. Може да да индиције о другим обољењима срца и плућа као и о другим хроничним обољењима који нису директно везани за обољења срца.

Срчана обољења могу да дају различите симптоме, као што нека друга обољења као што је баланс електролита у организму (као што су равнотежа калијума и магнезијума) могу давати сличне симптоме као код обољења срца и утичу на промене ЕКГ-а.

Симптоми који захтевају ЕКГ преглед су:

- бол у грудима
- кратак дах
- убрзан пулс
-анксиозност
- несвестица
- бол у стомаку, мучнина, проблеми са варењем


ЕКГ се рутински изводи код:

-Пацијената којима предстоји операција под тоталном анестезијом, како би се установило стање срца које би могло да се погорша под утицајем стреса од одређене хируршке процеуре, што може повећети ризик од могућих посоперативних компликација.

- Код људи који се баве стресним занимањем

- Код људи преко 40-те године живота у оквиру рутинског годишњег прегледа

- Код пацијената који већ имају неко срчано обољење, како би се проверило стање срца и реакција на лекове и код људи који имају пејс-мејкер.

Сам ЕКГ преглед не носи никакав ризик од могућих компликација. Сама процедура је безболна. Пре ЕКГ прегледа имаће те преглед и биће вам постављена питања у вези са здрављем. Током ЕКГ прегледа треба да лежите на леђима, на груди вам се прикачи 6 малих електрода, остале се прикаче на ноге и руке. Током откуцаја срца, стварају се електрични сигнали. ЕКГ детектује ове сигнале преко површине коже и они се записују на графикону. ЕКГ тест траје 3 до 4 минута а у зависности од стања срца можете бити упућени на додатне прегледе.

Хоспитализација није потребна сем уколико ЕКГ не открије озбиљне симптоме који захтевају лечење или операцију.

Лекар тумачи резултате ЕКГ-а и у зависности од резултата као и додатних информација из историје болести даје препоруке о евентуалном лечењу или о додатним испитивањима које је потребно урадити да би се дошло до дијагнозе.

преузето са ...