Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Шта кад дете неће да једе - исхрана деце

И ДВОГОДИШЊАЦИ ЗАДАЈУ МУКЕ РОДИТЕЉИМА

• Одбијање хране и разни прохтеви су нормалне фазе, али кад малишан не добија на тежини и заостаје у расту за вршњацима обавезно потражите савет лекара

Свака мајка зна да деца умеју да буду веома проблематична и избирљива када се ради о храни. Један од посебно напорних периода је онај када дете има две године, делом због пробирљивости и тврдоглавости детета, делом због тога што не знају сви родитељи какве су заиста потребе деце тог узраста.
Оно што често збуни, па и забрине родитеље, јесто то што дете од две године има мањи апетит него одојче. Како то?
Објашњење је једноставно - двогодишњак расте спорије него беба. Трошиће више енергије на кретање, али мање калорија ће му бити потребно за раст, па му неће бити потребно толико хране.
Двогодишњаци су при јелу често пробирљиви, ситничави, понекад и нервозни. Може се десити да неку намирницу одбију, што не би требало да забрине родитеље, ако то буде надокнађено неком другом намирницом из исте групе, у том или следећем оброку.
Није никакав проблем ни ако дете прескочи неки оброк - двогодишњаци сами траже да једу кад су гладни.

Важно је стрпљење

Двогодишњаци захтевају слободу избора, што може довести до необичних навика у исхрани - дете може једног дана да поједе пуно хране, већ следећег веома мало. Некад ће желети да једе једно исто.
Све ове фазе су привремене и докле год је дете здраво, не треба бринути због њих нити га форсирати да "једе као и сва остала деца". Наоружајте се стрпљењем и мало сачекајте - бубице ће већ проћи.
Ипак, никад не присиљавајте дете да једе док је окупирано игром. Немојте га ни пожуривати да заврши оброк нити инсистирати да једе исту количину хране као одрасли.

У суштини, све док је дете здраво и расте нормално (што покажу висина и тежина приликом лекарског прегледа), можете бити сигурни да једе довољно.
Један од могућих проблема у овом узрасту јесте да дете пије сувише млека, па онда није довољно гладно за другу храну... Тада би требало ограничити унос млека, што је најлакше постићи тако што му млеко нећете давати из бочице него из чаше.
Што се бочица тиче, дете би у овом узрасту већ требало да се одвикне од њих и да научи да користи чашу или шољу. Предуга употреба бочице деформише дечје зубе.
Уколико родитељи форсирају исхрану, дете обично реагује још већом тврдоглавошћу, па се проблем појачава.

У сваком случају, с обзиром на то да ваше дете троши доста енергије обратите пажњу на то да понуђена храна садржи елементе потребне за дететов правилан раст и развој (месо, риба, пилетина, јаја, млечне производе, тестенина, житарице, поврће и воће).
Детету одговарају мањи оброци, али његове потребе у енергији су веће тако да је поред три главна важно осигурати и међуоброке (пет до шест оброка дневно). Деца у узрасту од две године могу да једу и храну која је била забрањена у претходној години (поморанџа, лимун, мандарина, јагодичасто воће, мед, беланце...).
Одбијање хране и чудни прохтеви су нормалне фазе у развоју детета, ипак, када дете упорно месецима одбија да једе не добија на тежини, заостаје у расту за вршњацима, обавезно потражите савет лекара.

преузето са ...