Боли ме цело тело

Изложеност стресу представља значајан разлог настанка фибриомиалгије • Због велике количине симптома, у терапији се користе седативи и анелгетици
Фибромиалгија је болест коју карактерише дуготрајна бол у мишићима и меким ткивима, без јасно дефинисане локализације. Главобоље, укоченост, умор и малаксалост дефинишу ову болест. Осим тога, долази и до поремећаја спавања, а сан, ако га има, није квалитетан, ту је буђење безвољно и уморно.
Разлог настанка ове болести је непознат, а стандардним дијагностичким методама фибромиалгија се не може дијагностицирати. Лабораторијске анализе крви, радиографије, ехографије, и сканери приказују физиолошко стање. Приметна је бол на додир, али ту већ постоји неко правило где се најчешће јавља. То су предња и задња страна врата, лопатична регија, рамена, кукови, лакатни и колени зглоб. Такође је потврђено и да више оболевају жене од мушкараца, као и да је период адолесценције најчешће везан за настанак ове болести.

Регулишите свој ритам

Најпре треба отклонити узрок стреса, а то је и најтежи задатак. Узроци могу да буду различити, али је битно препознати шта вам највише смета. Обзиром да је начин живота доста непријатан, и да је довео до појаве болести, треба да постанете свесни сопственог здравственог стања и како је до тога дошло. Исхрана мора да буде редовна и здрава. Дневни ритам треба да почне и да се заврши у пристојно време, а у комуникацији са људима имајте више пажње. Све што је вишак и непријатно одбаците. Са оваквом поставком почните и процес лечења и другу фазу коју препуштате стручњацима.

Изложеност стресу представља значајан разлог настанка фибромиалгије. Питање је где престаје стрес и где он добија физичку форму у виду овог поремећаја. Требало би замислити нешто што је јако апстрактно као што су стрес и утицај који има на физичко тело, у мери да може да изазове тегобу у смислу фибромиалгије која је тако конкретна. Примећено је и да је појава фибромиалгије увек иде са појавом аутоимуних болести, које су резултат поремећеног имуног система. У овом тренутку сваки пети Европљанин има проблем фибромиалгије.

С обзиром на то да је велика количина симптома који карактеришу ову болест, а да су они међусобно неспојиви и терапија је таква. Најчешће се користе седативи и аналгетици. У лечењу се примењују и физикалне процедуре које би вас решиле болова. Користе се аналгетици који се електрофорезом локално уносе. Осим аналгезије потребно је рећи да комплетна физикална медицина и апарати који се примењују, у основи имају један исти циљ, а то је да се прокрви болна регија и да се помогне посрнулом метаболизму да избаци штетне метаболичке продукте и узме шта му треба. У оквиру физикалне терапије примењују се и топлотне процедуре које пријају телу оболелом од фибромиалгије. Разлог за то је поспешивање циркулације у болној регији. Поред физикалних процедура примењује се и терапеутска масажа.

Следећа фаза у третману фибромиалгије је примена кинезитерапијских процедура или примена терапеутских вежби. Наравно било би добро када би се све ово комбиновало са базеном и пливањем. Сваки терапеут ће фибромиалгију да опише у раној фази као као желатинозну масу, а касније чворић који се налази у самом мишићу и осећа се под прстима, коме није место ту где јесте и који нарушава флуидност мишића. Не заборавите да излечење неће доћи само тако што ће други да вежба уместо вас. Када се крене са кинезитерапијом, комплетна одговорност за ваше здравствено стање је на вама, а стручњаци су ту да вас усмере.

преузето са ...