Алкохол и масна храна штете јетри

Једнолична исхрана, жестока пића, често узимање лекова и физичка неактивност успоравају рад овог органа, који има важан задатак одстрањивања токсина из организма
Нередован живот, неумерена и једнолична исхрана, алкохол, недовољно кретања, сувише често узимање лекова могу да угрозе правилан рад јетре, органа који попут лабораторије прерађује све што се поједе, како би организам добио све потребне супстанце и искористио их на најбољи могући начин.

Кад се рад јетре успори, а до тога долази због поремећаја равнотеже у исхрани и начину живота, цео организам осећа последице. Први знак је умор, који траје и наизглед је безразложан. У ствари, уморна је ваша јетра, а узрока има више.

Једнолична исхрана - из жеље да се смрша или из лењости понекад се у дужем периоду исхрана сведе на мали број намирница. То за јетру није добро, јер успорава њен рад, кажу гастроентеролози. Разноврсни јеловници, нарочито много воћа и поврћа, доприносе да јетра испуни своју функцију.

Јака, зачињена храна - пржене намирнице, јела која се дуго припремају, много зачина, сосови, у свему томе уживајте повремено и умерено. Масти се у организму дуго разлажу, а ако се масно једе и за ручак и за вечеру, јетра ће бити преоптерећена. Резултат: масноћа не може потпуно да се разложи, вишак се таложи у виду наслага.

Алкохол - чаша вина или пива, понекад и која више, не мора да вас забрине. Жестока пића су опасна за јетру, јер са претераном количином унетог алкохола организам лучи супстанце које на јетру делују као отров.

Ленствовање - много је разлога због којих се препоручују свакодневне физичке активности, а један од њих је и рад јетре. Ако се не крећете довољно, јетра ће имати више посла око прераде јела и пића које организам добије сваког дана. Зато, ако ништа друго, прошетајте барем пола сата.

Лекови - медикаменти замарају јетру, а процеси кроз које пролазе у организму исти су као кад је реч о алкохолу. Зато лекари упозоравају да се уз терапију лековима не узима ништа од алкохолних пића.

Ако увече попијете чашу више, а ујутро се пробудите са главобољом - будите опрезни. Од последње испијене чаше алкохолног пића до узимања средстава против болова требало би да прође најмање 12 сати.

преузето са ...