Десет најчешћих питања везаних за плодност

Партнери који теже остварују жељено потомство често имају бројне недоумице везане за оплодњу и остваривање сигурне трудноће. Ово су нека од најчешћих питања које мушкарци и жене постављају лекарима, покушавајући да повећају своје шансе за родитељство.

1. Како се може повећати шанса за сигурно зачеће?

Уколико желите да повећате шансе за сигурно зачеће, пре свега морате имати редован сексуални однос, поготово у првој половини менструалног циклуса жене. Сперма може да преживи од три до пет дана у унутрашњости грилића материце, тако да се препоручују редовни сексуални односи на свака три дана.
Дан када жена овулира, као и дани непосредно пре овулације су најбоље време за сексуални однос, уколико се жели потомство.
Током овог периода, веома је важно бити доброг здравственог стања, а општа препорука лекара је одбацивање нездравих навика као што су пушење, конзумирање алкохола или наркотика. Препоручује се конзумирање добро избалансираних оброка, са пуно свежег воћа и поврћа. Жене које покушавају да затрудне требало би свакодневно да узимају око 0,4 мг фолне киселине.

2. Да ли постоје неки посебни положаји који могу помоћи?

Не постоје никакви докази да одређене сексуалне позе доприносе лакшем зачећу. Сперматозоиди моги пливати довољно брзо, без додатне помоћи гравитације. У ствари, најјача сперма може пливати кроз грлић материце ка материци за само два минута.
Најважније је да покушате да будете смирени и не дижете панику око самог питања зачећа. Нека истраживања су показала да парови који покушавају да добију дете, после извесног времена полако редукују сексуалне односе, због напетости проузроковане исходом сексуалног чина.

3. Да ли дужина меструалног циклуса може да угрози плодност?

Уколико је меструални циклус жене веома неправилан може бити тешко предвидети период овулације. Код већине жена меструални циклус током живота варира, тако да у раним годинама може бити дужи, а касније све краћи. Све док можете да предвидите период у којем ће доћи до овулације, дужина менструалног циклуса не може имати утицај на вашу плодност.
Просечан менструални циклус траје 28 дана. Уколико бројите први дан крварења, као први дан циклуса, имаћете овулацију две недеље пре следеће менструације. Не морате да имате менстурацију на сваких 28 дана, али уколико се она појављује у веома неправилним периодима, онда може доћи до евентуалних проблема са зачећем. Уколико вам је циклус релативно уредан, и даље можете рачунати који су дани у месецу најповољнији за зачеће.
Стручњаци сматрају да је најбоље имати сексуалне односе два до три дана пре овулације, јер сперма може толико времена да преживи у материци. Ево примера за израчунавање периода овулације код 30-дневног менстуралног циклуса:
Дан 1. (почетак менструације)
Дани 15. - 19. (овулција)
Дан 30. (дан пре следеће менструације)

4. Да ли претходни абортус или узимање пилула против зачећа могу да нашкоде?

Постоје извесни ризици везани за претходан прекид трудноће, мада су они релативно мали. Стручњаци сматрају да чињеница да је жена већ једном могла да остане у другом стању, вероватно значи да ће она моћи и поново да затрудни. Међутим, веома је важно да лекара упознате са вашом комплетном медицинском историјом, како би се, уколико има потребе, обавила сва потребна испитивања.
Претходно узимање пилула против зачећа не би требало да има било какав утицај на могућност оплодње. Стручњаци за оплодњу су мишљења да би се могућност оплодње могла код жена нормално усталити одмах наком престанка узимања анти - беби пилула.

5. Када би требало затражити помоћ стручњака?

Не постоји одређени тренутак када би се требало обратити лекару, специјалисти за неплодност, али узраст партнера игра веома важну улогу. Уколико се ради о пару млађем од 35 година, који нема озбиљних медицинских проблема (претходно обављене операције, нередован менструални циклус код жене), онда је потребно консултовати лекара само уколико не долази до зачећа у периоду од једне године. Међутим, када се ради о паровима, поготово женама старијим од 35 година, потребно је на време потражити лекарску помоћ. Познато је да код жена након 35. године живота опада могућост за лакшу оплодњу.

6. На који начин се може побољшати квалитет сперме?

Сперма се оцењује према квалитету (који укључује и брзину) и квантитету (број милиона сперматозоида). Мушкарац који жели потомство требало би да промени неке навике, као што је ношење преуског веша, или веша који није направљен од природног, памучног материјала. Препоручује се туширање, а не купање у претоплој води. Превише конзумирања алкохола и пушење такође могу бити ометајући фактори у нормалној производњи сперме.

7. Шта радити после неколико година неуспешног покушаја зачећа?

Парови који годинама покушавају да добију дете, а не успевају, морају се обратити специјалисти за неплодност који ће увидом у њихово здравствено стање направити шему прегледа. За мушкарце је на почетку пожељно урадити анализу сперме, а за жене је потребан лабораторијски налаз крвне слике, којим се утврђује ниво хормона и присутност овулације. За жену је још потребно урадити процену анатомског статуса материце, јајовода и цервикалног канала, обавити лапароскопију, одредити бактериолошки статус цервикалног канала и евентуално постојање сексуално преносивих обољења која могу бити узрок неплодности.

8. Који су најчешћи узроци неплодности?

Данас се сматра да је у највећем броју случајева мушка неплодност први узрок немогућности остварења потомства. Углавном се ради о лошем квалитету сперме, имунолошким проблемима мушкарца или механичким узроцима. Код жена најчешће долази до проблема као што су оштећења јајовода, непостојање овулације, ендометриоза.

9. Како и где се обавља ин витро оплодња?

Парови који једино решење за добијање потомства имају у вантелесној оплодњи, могу да се обрате гинеколошко – акушерској клиници, у којој ће обавити неопходна испитивања и консултовати се са лекарима око могућности ин витро оплодње. Током 2006. године, од октобра, до краја децембра, 300 брачних парова из Србије имаће шансу да се подвргне вантелесној оплодњи и то бесплатно, на рачун државе. Интервенције ће се обављати у Институту за гинекологију и акушерство у Вишеградској, ГАК „Народни фронт“ и Гинеколошкој клиници у Новом Саду. Процењује се да у Србији има између 70.000 и 100.000 жена које имају потребу за вантелесном оплодњом. У поступку вантелесне оплодње примењиваће се три методе: класична ин витро фертилизација, ин витро матурација јајне ћелије и микрофертилизација.

10. Колико би новца требало издвојити за поступак вештачке оплодње?

Парови који морају да се подвргну поступку ин витро оплодње углавном имају велике финансијске издатке. За оне, који у поменутом програму који је обезбедила држава (предвиђа се да би наредне године новац за ин витро оплодњу могао да се обезбеди за 1.000 брачних парова из Србије) нису нашли своје место, остаје покушај у приватним гинеколошким клиникама. Цена вантелесне оплодње у приватој гинеколошкој пракси износи од 1.500 до 2.500 евра, у зависности од методе, чему би још требало додати трошак за лекове.

преузето са ...