Здрав осмех - лепи зуби

Када се парадентоза развије, њене последице не могу да се отклоне, зато је битно на време отићи зубару

Ако се најежите сваки пут када помислите на зубара, за почетак имајте на уму да се у усној дупљи налази више бактерија него што цела планета Земља има становника.

Бактерије су подељене у 500 врста различитих организама (бактерија, гљивица и вируса) и настањују се на најразличитијим местима у устима - између зуба, испод језика, на деснима. Стога би се за одржавање оралне ситуације под контролом требало придржавати два златна правила - редовно одлазити код стоматолога и свакодневно одржавати хигијену, саветују стручњаци, а ми вам преносимо шта још кажу на ову тему:

Главна функција оралне хигијене је спречавање настајања плака, танке лепљиве наслаге бактерија која се стално скупља на зубима. Бактерије у плаку реагују са шећерима из хране коју једемо и тако стварају киселине које нападају и слабе зубну глеђ у којој се стварају шупљине.
У случају накупљања плака, бактерије стварају токсине који могу иритирати десни и оштетити зубе. Рана фаза болести назива се гингивитиси може узроковати отицање и крварење приликом прања четкицом.

Ако се не лечи, гингивитис се може развити у озбиљнију болест која се назива парадентоза и која оштећује кости и десни који подупиру у зуб. Када се једном парадентоза развије, њене последице не могу да се отклоне, али се њен развој може зауставити лечењем код стоматолога.

Орална хигијена се првенствено односи на прање зуба, коришћење зубног конца и додатну флуоризацију која може бити у облику водице за испирање усне дупље.

Иако зубне пасте првенствено служе за освежавање даха, оне које у себи садрже састојак ксилитол јачају зубну глеђ и на тај начин штите од каријеса.

На стоматолошке прегледе требало би ићи два пута годишње. Ако је страх разлог вашег ретког одласка код зубара, не заборавите да ће управо редовни прегледи спречити оно чега се највише плашите, а то је бол. Свако одлагање само повећава могућност упала и додатних компликација.

На прегледу ће вам стоматолог осим зуба прегледати и десни и евентуално снимити зубе рендгеном како би се уверио да нема скривених проблема.

Ако сте трудни, свакако то напомените, јер снимање рендгенским апаратом за време трудноће није препоручљиво. Уколико немате никаквих потенцијалних каријеса, одстраниће каменац (чврсти плак), а такође их и полирати како би одстранио плак и мрље са површине зуба.

преузето са ...