Горушица нервира и мучи

Горушица је врло распрострањен здравствени проблем, који не угрожава човеков живот, али недвосмислено ремети његов комфор. Као последица враћања киселине из желуца, горушица није опасна, али може бити симптом и врста упозорења за постојање и других обољења. Разлога за настанак овог проблема има пуно: неправилан начин исхране, неконтролисано и претерано уношење хране у желудац (нарочито масне, пржене и поховане), као и велике количине алкохола. Чак и поједине врсте воћа које уносимо у организам на празан стомак могу узроковати појаву горушице. Неконтролисано узимање разних лекова или њихова неправилна комбинација, такође, могу довести до повећаног лучења желудачне киселине.
Увећано лучење желудачне киселине, поред тога што изазива пецкање у грудима и око срца, сигнал је за постојање и других слабих тачака у организму. Први знак је да слузница желуца више није довољно отпорна, а то даље указује на нефункционисање езофагеалног сфинктера - мишића који се налази између желуца и једњака. Он има функцију пропуштања хране према желуцу и спречава враћања желудачног садржаја у једњак. Када затаји тај мишић, слузница једњака, због енормног и учесталог лучења киселине почиње имунолошки да слаби, постаје неотпорна на киселину и настаје упале слузнице једњака, а може да дође и до карцинома и до чира на желуцу.

Заблуде о млеку

Млеко није лек за горушицу. Олакшање које осећате док га пијете је варљиво. Када млеко стигне до желуца, млечне масноће, калцијум и беланчевине изазивају појачано лучење киселине и појачавају горушицу. Још једна заблуда је да "ментол" бомбоне ублажавају овај проблем. Метвица, која је главни састојак ових бомбона, опушта доњи део једњака и тако заправо повећава опасност од горушице.

Најчешћи узрочници горушице и претераног лучења желудачне киселине су хеликобактерије. У чак 90 одсто случајева, оне су разлог настанка овог здравственог проблема. На другом месту су нестероидни лекови који се користе несразмерно у комбинацији са другим лековима. То су, између осталог, аспирин, андол, кофан, диклофен и бруфен. Доказано је да смањују циркулацију у желуцу, а самим тим и одбрамбену баријеру слузнице желуца и ерозију улукса. Најчешће страдају пацијенти који болују од више болести и истовремено користе разне медикаменте укључујући и ове нестероидне.

Заборавите бели лук

Важно је избегавати љуту храну, јер она појачава излучивање желудачне киселине. А неке врсте љуте хране "мотивишу" отпуштање једињења сличних хормонима који опуштају доњи езофагеални рефлукс (мишић). Уколико имате овај проблем избегавајте бели лук, љуту паприку, газирана пића, чај и кафу. Препоручује се и да најмање три сата пре спавања не узимате храну.

Масна храна подстиче појаву горушице. Мање се зна да и разни слаткиши изазивају појачано лучење желудачне киселине, а самим тим и горушице. Затим, сва храна која подстиче апетит, зачини и неке салате могу да буду узрок. На појаву горушице утичу и неке врсте воћа, у првом реду лимун и поморанџа. Воћни сокови такође су велики изазивачи горушице и морају се контролисано пити.

Превенција ипак најбитнија

Начин живота, исхрана и психологија су основни окидачи за горушицу и желудачну киселину. Велике количине хране, преједање и брзо уношење хране у желудац, неодговарајуће жвакање и лежање после јела су добар предуслов за настанак горушице. Тесна одећа, велика телесна маса, пушење, алкохол и емоционални стресови још су неки од могућих узрока. Контролисањем свега наведеног пружићете организму својеврсну заштита од претераног лучења желудачне киселине.

Олакшање вам може донети чај од ђумбира или камилице, који су врло ефикасни код горушице изазване стресом, међутим, ова болест се углавном лечи антицидима - лековима који неутралишу желудачну киселину, ублажавају бол и печење у грудима.

преузето са ...