Перут ствара непријатност

Најчешћи узрочник је гљивица Питyроспорум овале, која је уобичајен становник власишта • Обољење је праћено сврабом, а ређе се појављује и црвенило

Кожа се стално обнавља - старе ћелије одумиру и љуште се, а постепено и неприметно их замењују нове. Обнављање ћелија коже главе процес је који подразумева да се у нормалним условима овај слој потпуно замени за двадесет седам дана. Другим речима, перутање је нормална појава, али све док не постане видљива.
У случају перути, процес одумирања ћелија толико се убрзава да одумрли остаци коже почињу да формирају љуспице. Симптоми су нам свима познати: беличасте гомилице различитих облика и величина постају видљиве на темену, коси, раменима, а посебно на тамној одећи.
Перут коју третирамо као обољење разликује се од уобичајне перути. Слој који се на здравом темену обнавља, и са ког изумрле ћелије отпадају, обично се испере приликом прања косе или се уклони обичним чешљањем. Ћелије које формирају уобичајен орожали слој су ћелије без једра. Међутим, кад се у орожалом слоју нађу ћелије са једром, настаје процес који се назива паракератоза. Она је типична за псоријатичне лезије, а резултат је формирање скраме на кожи главе. Постоји више типова перути, од танке, ламенарне, до великих и лиснатих маса, а изглед и особине су параметар који ближе карактерише врсту обољења.

Локална терапија

Постоји више начина за третирање коже главе, али само одређене врсте шампона заиста помажу. Неки стручњаци саветују да се употреба препарата против перути комбинује са обичним производом, у виду својеврсног тренинга коже. Приликом чешљања не користите четке са оштрим зупцима и не претерујте у броју потеза четком. Уколико имате дугу косу, не везујте је стално у реп. Такође, обратите пажњу на правилну употребу фена, јер свако прегрејавање може да иритира већ осетљиву кожу и додатно да оштетити врхове косе. А провлачење руку кроз косу и чешкање морају да буду елиминисани.

Најчешћи узрочник перути је гљивица Питyроспорум овале, која је уобичајен становник власишта и других делова коже. У нормалним околностима, она не изазива штетне последице. Али, под одређеним климатским или хормонским променама, па и под стресом, почиње да се брже размножава и накупља на кожи главе као подручју највеће концентрације лојних жлезда. Појачано лучење масноће доприноси умножавању гљиве Питyроспорум овале, чији продукти доводе до иритације коже и појачавају одумирање ћелија. Коначан резултат је перут, која је најчешће праћена сврабом, што је последица упалног процеса. Ређе, појављује се и црвенило, и то обично у тежим случајевима перути, односно себореје.
Ова непријатна појава је обично ограничена на кожу главе, а типични симптоми су неугодне љуспице и свраб. И озбиљнија перут, себореични дерматитис, најчешће је локализована на кожи главе. Ипак, ређе може да захвати и предео око обрва, као и да се прошири на образе, подручје иза ушију или код мушкараца, на груди. Управо зато, појачано опадање изумрлих ћелија коже главе често изазива непријатно осећање и губитак самопоуздања.
Кад се једном појави, перут се обично враћа. Зато је потребно утицати на услове који доприносе њеном појачаном размножавању и појави симптома. Терапија је локална, шампон и тоници наносе се на захваћене делове, а постоје и противупални лекови коју смирују црвенило и свраб. Ако се, ипак, деси да након употребе одговарајућих средстава, перут и даље опстаје, тада је неопходна посета дерматологу, као и евентуална промена режима исхране и додатна употреба витамина добрих за косу.

преузето са ...