Хигијена усне дупље

Каријес и болести десни спадају у најчешће болести савременог човека. Главни фактор који доводи до настанка тих болести су наслаге на зубима, тзв. плак, које чине окружење за деловање микроорганизама. Микрорганизми у присутству шећера својим метаболизмом стварају киселине које разарају тврда зубна ткива а последица тога је губитак минерала и стварање шупљина. У насталим шупљинама бактерије се размножају и даље разарају ткиво, заштићене од деловања пљувачке која неутрализује киселине и разара бактерије, мишића језика и образа који механички чисте површину зуба и поступака оралне хигијене.

Зубни плак је безбојна лепљива маса (биофилм) која се ствара у усној дупљи на зубима, деснима, зубним протезама, мостовима и другим протетским допунама. Плак није видљив голим оком али се може приказати органским бојама (нпр. ертрозин) најчешће у облику таблетице која се сажваче.

Ефикасност у спречавању настанка каријеса подразумева уклањање остатака хране и наслага са зуба и десни, уравнотежену исхрану богату влакнима и сиромашну шећерима и побољшавање квалитета цаклине препаратима флуора.

Правилно чишћење

Наслаге се најбоље уклањају зубном четкицом и пастом која би требало да садржи флуор. Зубе треба прати најмање два пута на дан. Најважније и најтемељније прање треба бити увече после последњег оброка. Јутарње прање је добро обавити после доручка.

Зубна четкица мора бити нова, не старија од два до три месеца. Паста се наноси на суву четкицу и уноси у уста без овлаживања. У устима има довољно течности за стварање пене. Зуби се четкају најмање три минуте пазећи да се ишчеткају све доступне површине: образне, језичне и гризне површине. Длачице четкице се усмере под углом од 45° према дубљој оси зуба, утискују се у међузубне просторе и између руба зубног меса и зуба. Покрети су вибрацијски и елипсодни с одређеним притиском. Четка се одвојено горња и доња чељуст почевши од зубног меса према гризној површини. Свако подручје се четка 10 - 15 с, односно 10-так покрета четкицом. Гризне површине се четкају покретима напред натраг. Задње површине горњих и доњих секутића четкају се кружним и покретима горе доле предњом половином четкице. Посебну пажњу треба обратити на подручје врата зуба уз зубно месо јер су ту наслаге најтврдокорније и мање доступне чишћењу. Тек кад су зуби темељно очишћени испирају се уста водом. Електрична четкица се препоручује само као допуна обичној четкици. Утврђено је да није ефикаснија од обичне четкице. Она се може користити пре и после вечерњег прања.

Употреба зубног конца

Четкањем се очисте три од пет повришина задњих зуба, односно две од четири површине предњих зуби. Да би се очистиле преостале две површине, оне са стране, потребно је користити зубни конац.
30 цм до 40 цм зубног конца се обмота око средњих прстију сваке руке, прихвати се палцем и кажипрстом, остављајући 3-5 цм слободно. Палцем се конац усмерава између горњих зуба а кажипрситма између доњих. Конац треба уводити у међузубни простор нежно цик-цак покретима пазећи да се не оштети зубно месо. Свила се обмота око зуба и повлачи горе-доле клизећи према површини зуба и благо испод руба зубног меса. Сваки зуб се понаособ чисти неупотребљеним делом зубног конца.

Успешност прања може се проверити таблетицама с бојама - ревелаторима, који се могу набавити у апотеци. Тај тест помаже откривању места која се слабије четкају у сврху корекције.
Пародонтолошки болесници или носиоци фиксних протетских направа - мостова требају користити и додатна средства за успешну хигијену као што су тзв. интерденталне четкице и водени тушеви.

Редовно и правилно спровођење оралне хигијене резултира оралним здрављем - зубима без каријеса, здравим зубним месом и оралном слузницом. Тада су посете стоматологу углавном у сврху контроле. Уколико дође до стоматолошких радова они су трајнији а компликације су ређе. Све то коначно доводи до естетског и функцијског склада, а није занемарива и финансијска компонента стоматолошких услуга

преузето са ...