Бол у грудима - дигнути панику или не

Више пута је било речи о болу у грудима. Бол у грудима изазива страх и панику јер се одмах помисли на ангину пецторис или на инфаркт миокарда, а особу с тим проблемима хвата страх од смрти. Међутим, постоје и други, мање опасни узроци те непријатне тегобе. Како те узроке разликовати?

Ангина пецторис

Ангина пецторис је болест узрокована сужењем срчаних артерија, због чега је смањен доток крви и кисеоника у срчани мишић. Болови су обично концентрисани у средини груднога коша, али нису ограничени на једно место. Јављају се најчешће код физичког напора (када организму и мишићима треба више кисеоника) и код емоционалног узбуђења. Обично се јавља бол у облику стезања иза грудне кости, уз осећај притиска или терета, који понекад може бити врло јак, не појачава се при дисању или покрету нити ако се руком притисну ребро и грудни мишићи. Често се шири према врату и доњој вилици, као и ка левом рамену и левој руци. Осим бола могу се јавити несвестица, осећај мучнине, отежано дисање, пацијента облива хладан зној. Потребно је направити ЕКГ па, ако има поремећаја у срчаном раду, потребно је учинити холтер и ергометрију. Ако налази покажу да се ради о ангини пецторис, препоручују се даља испитивања, што подразумева хоспитализацију и припрему за коронарографију – инвазивно рендгенско снимање које омогућава да се помоћу катетера и контрастног средства виде коронарне артерије и процени ступањ њихове сужености.

Инфаркт миокарда

Инфаркт миокарда последица је потпуног зачепљења коронарних артерија и прекида дотока крви и кисеоника у срчани мишић, а најчешће се догађа због стварања тромба на већ суженој коронарној артерији. Бол је јак, разарајући, јавља се у централном делу грудног коша, иза грудне кости, често се шири према левој руци, леђима и доњој вилици. Може бити праћена отежаним дисањем, мучнином, повраћањем и презнојавањем. Бол од ангине пекторис је сличан, али слабији и траје краће. Инфаркт миокарда открива се помоћу ЕКГ-а, на темељу одређених ензима у крви и коронарографијом.

Перикардитис

Упала срчане марамице (перикардитис) започиње снажним болом у грудима, па се често прво посумња на инфаркт. Бол је интензиван, пробадајући, траје данима и појачава се приликом кашља, гутања, дубоког дисања или у лежећем положају. Може бити праћен повишеном температуром, грозницом и убрзаним дисањем. Открива се ултразвуком срца (ехокардиографијом), ЕКГ-ом, компјутеризованом томографијом (ЦТ-ом) грудног коша.

Међуребрани болови

Пробадање између ребара једно је од најчешћих болних стања у грудном кошу, а узрок је потребно тражити у међуребраним мишићима, међуребраним хрскавицама, ребрима и кичми. Бол је јак, пробадајући, сличан убоду игле, али безопасан. Најчешће траје неколико секунди, јавља се на тачно одређеном месту и не шири се на друге делове грудног коша.

Упала ребарне хрскавице

Упала међуребарне хрскавице (она повезује ребра с грудном кости) може узроковати болове у грудном кошу. Ти болови нису опасни и представљају реакцију организма на јаче напоре. Бол је сталан и шири се по грудном кошу, а манифестује се као осећај тежине у средогруђу. Појачава се притиском прста на болно место.

Промене на кичми

Дискус хернија је болест узрокована променама и пропадањем дискуса који се налази између кичмених пршљенова, а до болова долази због притиска на корен међуребраног живца, на месту на којем излази из кичме, или због упале којом је захваћен корен живца. Бол дуго траје и обично прати линије самог живца, протежући се од кичме дуж грудног коша, а појачава се при кашљању и промени положаја тела.

Упала плеуре

Плућна марамица (плеура) састоји се од два танка слоја (један належе на плућа, а други облаже унутрашњи зид прсне шупљине). Упала плеуре може бити последица упале плућа, тумора и других болести плућнога ткива. Бол је врло снажан (посебно у средњем и доњем делу груди), а појачава се при дисању и кашљању. Може бити праћен повишеном телесном температуром и сувим кашљем.

Гастроезофагеални рефлукс

Некад бол у грудном кошу може бити изазван упалом једњака због враћања киселине из желуца, а због прекомерног опуштања прстенастог мишића који раздваја једњак од желуца. Понекад и део желуца може продрети у грудни кош кроз отвор на дијафрагми (ошиту) и узроковати бол. Обично се осећа као печење иза грудне кости и у горњем делу трбуха.

Исцрпљеност и стрес

Бол у грудном кошу може се јавити и као последица неуредног живота, исцрпљености, породичних и пословних проблема, па се у том случају јављају и други симптоми (лупање и прескакање срца – аритмије, гушење…). Када се искључе сви остали узроци, тек се тада може посумњати да је реч о том проблему. Бол у грудима, поготово ако се понавља, захтева консултацију с лекаром који ће одредити начине дијагностиковања и отклањања узрока.

преузето са ...