Rosacea - црвенило лица

Росацеа је учестала хронична кожна болест, која првенствено захвата лице док у ређим случајевима могу бити захваћени и други делови тела. Осим лица, и очи често могу бити захваћене. Прави узрок болести још није пронађен али ради се о утицају низа фактора околине и наслеђа.
Запажено је учесталије јављање болести код особа светле пути, код крвне групе Рх А+ и код особа које имају мигрену. Болест се најчешће јавља после 30. године – између 40 и 50 година, а чешћа је код жена. Некад могу бити захваћене само очи без кожних промена. Типичан је развој болести кроз низ фаза које се међусобно надопуњују.
Росацеа нема никакве везе с акнама иако некад слично изгледа.

Могући узроци болести:

Наслеђе; До сад нису пронађени ХЛА маркери.
Око 30-40% чланова породице добије росацеју ако је имао неко од њихових родитеља.
Сунце; У развоју болести сунце има битну улогу јер се росацеа често јавља на кожи која је оштећена сунцем. Сунце оштећује везиво и тиме слаби зидове крвних судова што придоноси ширењу судова и тиме развоју болести.
Поремећај крвних судова; Данас се овој теорији придаје највећа пажња у развоју болести, јер људи који болују од росацеје имају склоност црвенилу тј. ширењу крвних судова на низ подражаја. Као доказ тој теорији иде у прилог учестала појава мигрене код људи који имају росацеју.
Поремећај микроциркулације вена лица има најважнију улогу у развоју болести. Вене лица се дренирају кроз беоњаче чиме се објашњава захваћеност очију.
Хормонални поремећаји; Учестала појава росацеје је запажена у трудноћи, за време циклуса и постменопаузално.
Лекови; Поједини лекови провоцирају црвенило лица попут нитроглицерина.
Хелиобацтер пyлори; До сад није доказана директна повезаност наведене болести и росацеје. Побољшање росацеје после излечења Х. Пyлори се тумачи противупалним деловањем антибиотика.
У обзир долази још низ бактерија чији би продукти могли имати утицај на развој болести.
Демодеx фоллицулорум; Запажена је повећана учесталост наведеног узрочника болести код росацеје па код неких болесника побољшање росацеје наступа након што се Демодеx искоренио.

Стадијуми болести:


1. Предиспозиција - Код предиспонираних појединаца долази до повременог избијања црвенила на централном делу лица, а код неких на врату и грудима. До избијања напада долази услед деловања провоцирајућих фактора.
2. Еритематозни стадијум - Напади црвенила су учесталији и трајнији уз осећај топлине и печења лица. Већина појединаца наводи склоност црвенилу лица од раније. Могућ је развој отока лица и појава крвних судова. У мањем броју случајева оболели наводе осећај печења лица.
3. Еритематознозастојни стадијум - Наведени симптоми из претходне фазе постају јаче изражени. Црвенило лица постаје трајно. Долази до развоја крвних судова. Оток лица може бити трајан. Долази до развоја очних симптома у виду пецкања и сврбежа очију иразвоја црвенила беоњача.
4. Папулопустулозни стадијум - Болест у овом стадијуму може личити на теже акне због развоја упалних промена. Битна разлика код росаецеје је што нема митесера за разлику од акни. Долази до погоршања тена уз појаву широких пора и финоматозних промена тј. бујања везивног ткива због чега долази до гротексног изгледа.
Финоматозне промене су изражене само код мушкараца и најчешће је захваћен нос.

Типови росацеје:

1. Трајни едем
2. Цонглобата
3. Росацеа фулминанс
4. Офталмичка
5. Лупоидна
6. Стероидна
7. Грам негативна
8. Халогена
9. Финоматозна

Провоцирајући фактори:

Најважније је препознати провоцирајуће факторе и што више их избегавати јер у супротном долази до даљег развоја болести упркос терапији. Код свих болесника провоцирајући фактори не морају бити исти.

• врела храна и пића
• јаки зачини
• извори топлине
• хладноћа
• сунце и соларијум
• алкохол
• козметика која садржи алкохол (посебно лосион после бријања)
• стрес
• средства за негу с агресивним састојцима

Терапија:

1. Опште мере - Потребно је водити рачуна да се избегавају алкохолни лосиони или слична агресивна средства за негу лица, јер већина болесника има осетљиву кожу. Потребно је што нежније лице умивати млаком водом и сушити меким пешкиром. Код мушкараца се саветује бријање електричним апаратом. Потребно је избегавати Сунце и користити средства с заштитним фактором. Код непријатности лица и црвенила могу се користити облози хладне воде. Пеелинг и сличне агресивне методе боље је избегавати. Код црвенила лица се користити камуфлажа која мора бити зелене боје.

2. Локална терапија - Темељ наведене терапије се састоји углавном на противупалном ефекту. Поједина средства уз противупални ефекат још смањују црвенило лица. У ту сврху се користе антибиотици и азелаична киселина. Од антибитотика се најчешће користи: метронидазол, еритромицин и клиндамицин. Поједини аутори наводе антимикотике тј. средства против гљивица као нпр. ецалин. У обзир долазе и ретиноиди тј. деривати витамина А као нпр. адапален и третионин. Потребан је опрез код употребе антимикотика и ретинода јер наведена средства лако изазивају иритацију лица. Ретиноиди изазивају задебљање површинског слоја коже тј. епидермиса чиме се смањује црвенило лица уз антиупални ефект. Замена за ретиноиде је ретиналдехид која задржава њихова својства али без иритације. У прошлости су се користили препарати на бази катрана и сумпора који се и данас користе. Акарициди тј. средства против Д. Фоллицулорума као линдан и перметин губе на значају. Од најновијих лекова се наводи тацролимус и аскомицин

3. Системна терапија - Темељ терапије чине антибиотици чији се ефект темељи на противупалном ефекту. Најчешће се користе: тетрациклини - миноциклин и доксициклин. У задње време користи се и кларитромицин. Код тежих случајева се користи метронидазол. Код најтежих облика се примењује исотретионин и системски кортикостероиди. Против напада црвенила лица се користи клонидин и бета блокатори.

4. Естетика - Против видљивих крвних судова се примењује спаљивање струјом и ласер и ИПЛ уређај.
У новије време против црвенила лица се успешно користи ИПЛ уређај који уједно смањује и проширене поре. Код бујања везивног ткива и лојница које је најчешће изражено на носу користи се читав низ метода и средстава које се темеље на уништавању наведеног ткива.

Росацеа је врло учестала болест чија дијагноза данас не представља никакву опасност по здравље већ се више ради о естетском поремећају. С данашњим средствима и методама за лечење постижу се одлични резултати. Коначни резултат ће највише зависити од самог пацијента и његовог понашања. Битна је сарадња с офталмологом јер некад зна доћи до тежих оштећења очију уколико се болест не препозна и не лечи. У данашње доба нема више разлога за друштвену изолацију оболелих појединица као некада, нити обележавања стигмом алкохолизма.

преузето са ...