Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Како живети са алергијом на јаја

Мада највећим делом ова врста алергије ишчезава до краја пете године, код сваког петог детета задржава се и у одраслом узрасту.
У јајету се налазе моћни алергени – бројни потентни гликопротеини који могу узроковати настанак алергијске преосетљивости (овалбумин, овомукоид, овотрансферин и лизозим). Овоалбумин чини више од 50% укупних протеина беланцета, како у сировом јајету, тако и у куваном.
Иако је већина људи са алергијом на јаја заправо алергична на протеине у беланцету, неки имају проблема само са жуманцетом, а неки нису толерантни на обоје.

Алергија представља абнормалну реакцију имуног система на протеине из јајета, а јавља се при његовом увођењу у исхрану. До реакције обично долази брзо, након неколико минута, али може да се јави и после два до четири сата. Углавном траје мање од једног дана.

Симптоми алергије на јаја укључују класичне алергијске реакције: кијавицу, најчешће свраб коже, уртикарије, упалу капака и беоњаче ока, оток усана, непца и језика, мучнину, астму, бол у трбуху, повраћање,...

Ови савети помоћи ће вам да живите без тих симптома.

Избегавајте јаја и храну која садржи јаја укључујући и хлеб, сладолед, мајонез, преливе за салату (дрессинг), паштету и супе.

Припазите и на печену храну. То укључује грицкалице, празна пецива, колаче, торте и кексе.

Избегавајте печену храну са сјајном кором, таква је храна премазана жуманцетом.

Јаја се такође користе у сојином лецитину (природни извор витамина Б), па припазите и на то.

Проверите декларације производа које купујете да не би садржавали емулгаторе или коагулаторе.

Читајте декларације на шампонима и козметичким производима.

Проверите ваше лекове. Протеини из јаја се користе у фармацеутској индустрији.

У ресторанима наручујте једноставна јела, без сафта које остављају печено месо или поврће.

У својој кухињи избаците јаја из употребе, а уместо тога користите банане, сојино млеко, тофу и потражите рецепте без јаја или информације шта све може заменити јаја.

Дозвољене намирнице код алергије на јаја:

• месо – јагњеће, телеће, јунеће, пилеће, ћуреће, гушчије

• изнутрица – јетра

• риба – свежа или замрзнута

• воће, поврће

• масти – биљна уља, маст, маргарин

• пшеница, раж, овас, кукуруз, пиринач, гриз

• житарице за бебе, корнфлекс

• хлеб – интегрални

• кекс без јаја

• чај, какао, горка чоколада

• шећери – шећер, мед, џем, мармелада

• со, зачини

Кајгану замените са тофу-ом. Изрежите га на мање делове и засипајте луком и бибером.

Узимајте додатке храни као што је витамин Ц са биофлавоноидима (природни пигменти из воћа и поврћа). Он помаже вашем телу да толерише алергене и да подиже функцију имунитета.

Узимајте протеине за пробаву 2 пута дневно.

Занимљиво је да болесници алергични на јаја често имају позитивне кожне алергијске тестове на пилетину, иако пилетину могу јести без икаквих алергијских реакција.

преузето са ...