ВАКЦИНАЦИЈА – ШАНСА ЗА ЗДРАВЉЕ СВАКОГ ДЕТЕТА

Туберкулоза
Тешка бактеријска инфекција која захвата углавном плућа, али  може да нападне и друге органе (бубрег, мозак, …). Јавља се у сваком узрасту, чак и код беба.
Деца се против туберкулозе вакцинишу у првим данима живота у породилишту БЦГ вакцином.

Дифтерија
Бактеријска инфекција која се примарно локализује у гуши, али може да се прошири и на срце и мозак, и да се заврши смрћу.

Тетанус
Инфекција бацилом тетануса се остварује при повређивању, коме су често нарочито изложена деца. Код једне трећине оболелих настаје смртни исход. Једина мера заштите је вакцинација.

Велики кашаљ
Бактеријска инфекција која угрожава органе за дисање а карактеришу је напади зацењивања. Деца не наслеђују отпорност од мајке и могу да оболе чак и у првим данима живота.
Ди-Те-Пер (ДТП) вакцина ствара заштиту против три болести: дифтерије, тетануса и великог кашља. Почиње да се примењује чим дете наврши два месеца живота и то давањем три дозе вакцине у размаку 1-3 месеца.

Дечја парализа
Вирусно обољење које се шири преко прљавих руку и загађених предмета, хране и воде. Као последица ове болести могу да остану доживотне парализе.
Вакцина против дечје парализе је у виду капи, које дете попије. Она се даје упоредо са ДТП вакцином од навршеног другог месеца живота.

Болести изазване хемофилусом инфлуенце тип Б
Хемофилус инфлуензе тип Б је бактерија која код деце може да изазове различита обољења (менингитис, запаљење плућа, епиглотитис са угушењем, оштећење слуха, сепса , …), од којих су нека врло тешка и могу да се заврше фатално. Најчешће оболевају деца узраста од 4 до 18 месеци.
Вакцина против болести које изазива ова бактерија (Хиб вакцина) се примењује заједно са ДТП вакцином од навршеног другог месеца живота.

Хепатитис Б
Тешка вирусна инфекција која се преноси углавном путем заражене крви, код деце најчешће у току порођаја, а код младих и одраслих сексуалним путем. Што је особа млађа у моменту инфицирања, то је већи ризик да постане носилац овог вируса : до 95% деце оболеле у првој години живота имаће хроничну форму болести, а око 25% може имати цирозу или примарни карцином јетре.
Деца започињу вакцинацију против хепатитиса Б одмах по рођењу у породилишту. Другу дозу ове вакцине примају након месец дана, а трећа доза у шестом месецу живота обезбеђује им трајну заштиту.

Мале богиње
Обољење је изазвано вирусом који најчешће напада малу децу предшколског узраста. Главни симптоми су висока температура и осип по кожи. Болест може да се заврши смрћу.

Заушке
Вирусна болест која најчешће напада школску и предшколску децу. Главни симптом је оток заушне жлезде. Болест је нарочито значајна за дечаке, јер може да остави трајне последице (стерилитет).

Црвенка (Рубеола)
Вирусно обољење које обично протиче лако, међутим може да има тешке последице ако инфекција захвати трудницу (рађање деце са манама).
Вакцинација против малих богиња, заушака и црвенке почиње од навршених 12 месеци живота. После прослављеног првог рођендана одведите своје дете на вакцинацију.

СВЕ ОВЕ ТЕШКЕ БОЛЕСТИ МОГУ СЕ СПРЕЧИТИ ВАКЦИНАЦИЈОМ, КОЈА ЈЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ БЕСПЛАТНА И ОБАВЕЗНА ЗА ДЕЦУ У ОДРЕЂЕНОМ УЗРАСТУ

 

Ваше дете још не може да одлучује само. Ви сте одговорни за његово здравље. Вакцинишите ваше дете, пружите му шансу за здраво детињство !

 

ЗА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ У ВЕЗИ ВАКЦИНАЦИЈА ПИТАЈТЕ ВАШЕГ ИЗАБРАНОГ ПЕДИЈАТРА !

ПОДАТКЕ О ВАКЦИНАЛНОМ СТАТУСУ ВАШЕГ ДЕТЕТА МОЖЕТЕ ДОБИТИ НА ТЕЛЕФОНЕ :

503-657 ПРЕДШКОЛСКА ДЕЦА

503-571 ШКОЛСКА ДЕЦА

НАША АДРЕСА ЈЕ : ул. ВОЈВОДЕ ТАНКОСИЋА 15

НАША ИНТЕРНЕТ АДРЕСА ЈЕ : info@domzdravljanis.co.rs

ДОБРО ДОШЛИ, МИ ВАС ОЧЕКУЈЕМО !