Повреда стопала и скочног зглоба

Предњи део стопала се састоји од 5 метатарзалних костију, а на врховима се налазе фаланге (кости ножних прстију). Основна улога им је да обезбеђују телу равнотежу при ходању и трчању. Скочни зглоб – је прегибни зглоб. Формирају га тибија, фибула потколенице и талус (скочна кост) горњег дела стопала. Ове кости повезане су низом лигамената. Скочни зглоб омогућава да се стопало савије нагоре и надоле и сједне на другу страну.

Повреде

Повреде ножног дела или тарокруралног зглоба најчешће су поведе (после колена) код спортиста. Комплексан грађа и вишеструка функција зглоба отежавајући су моменти  при настанку повреда. Спољни ножни зглоб чине лигаменати: предњи тибофибуларни, предњи фибулотарални, фибулоцалцанеарни и позади фибулотарални. Унутрашњи зглоб чине лигаменти: лигаментум делтоидеум са своја четири крака парс тибиалис антериор, парс тибионавицуларис, парс тибицалцанеарис и парс тибиоталарис постериор. Повреде лигамента зависе од деловања сила, притиска, састава влакна и торзије. Код стопала приземљеног при ходу или трчању, окрету или доскоку лигаменти су максимално напети и оптерећени, и код најмањег кривог покрета или пренапрезања  долази до повреде лигамента. Повреде ножног зглоба настају услед натегнутости, услед механичког деловања сила ( надерања или разрелине) Натегнуће или дистензија лигамента настају после преоптерећења. Силе не прелазе гравицу еластичности лигамента. Повреде узрокују само пуцање неколико крвних капилара и пролазну слабост функције лигамента са поремећеном инервацијом. Као последица јавља се бол са локалном хиперемијом са отоком и поремећеном функцијом.

Лацерација настаје када оптерећење прелази праг еластичности лигамента и његове нити почињу да пуцају. Бол и оток су јаче изражени а стопало помичемо преко физиолошке границе. Ова врста повреде честа је у фудбалу и прави велике сметње фудбалерима у тренажном процесу.

Прекид или руптура лигамената
настаје када је оптерећење преко границе отпорности лигамента и он пуца по читавој ширини. Тада се јављају патолошка стања приликом кретања.

Угануће скочног зглоба је повреда (најчешћа у спорту после колена) која захвата један или оба лигамента смештена са спољне и унутрашње стране скочног зглоба. Настаје услед натезања или кидања лигамената од спољне и унутрашње стране скочног зглоба. Јавља се у скоро свим спортовима. Праћена је болом, отоком, помодрелошћу са спољне а често и са унутрашње  стране скочног зглоба. Отежано се хода. Оток може да потраје месецима, у вечерњим часовима је већи пошто се натегнути или искидани лигамент не враћа у свој првобитни облик.
Стопало може бити изврнуто уврнуто, померено према напред или према назад, ротирано у већем или мањем обиму већ према томе колико је лигамент ножног зглоба руптуиран. У ову групу повреда спадају и преломи малеолуса ножног зглоба.

Унутрашња ротација стопала односно његово увртање доводи до напетости: предњег тибиофибуларног лигамента, предњег фибулотаралног лигаментаи фибулоцалцанеарног лигамента. Најчешће пуцању лигаменти услед унутрашње ротације и то: предњи фибулоталарни лигамент, фибулокалканеарни лигамент и предњи тибиофибуларни лигамент. Ако је руптуиран само предњи тибиофибуларни и фибулотарални лигамент позитиван је знак фијоке и стопало можемо померити према напред. Ако је напрсо и фибулокалканеарни лигамент стопало неможемо уврнути преко физиолошке границе.

Код спољашње ротације када је стопало у неутралном положају или је дорзалнофлектирано услед спољне ротације и извртања стопала јавља се напетост предњег тибиофибуларног лигамента, а ако се ротација наставља долази до напињања и лигаментума делтоидеума односно његове предње стране парс тибиоталарис парс тибионавикуларис. Када је максимална плантарна флексија стопала ако се врши спољна ротација долази до пуцања предњег фибулотаралног лигамента а често и фибулокалканеарног лигамента и долази до луксације талуса. Ова повреда је доста ретка. Много чешћа повреда настаје услед супинационе аддукционе повреде предњег фибулотаралног и фибулокаланеарног лигамента. Срећемо и повреде зглобне чауре синовијалне опне и коштаних делова.

Клиничка слика

Клиничком сликом повреде ножног зглоба доминира оток на месту повреде лигамента где се брзо развија а последица је пуцања крвних судова. Бол се појачава при покретима стопала а после извесног времена јавља се и излив крви, која се код већих крварења спушта све до пете. Могући су и авулзиони преломи са или без повреде лигамената. Озбиљност приступа повреди скочног зглоба је важна, због могућих рецидива услед неадекватног лечења. Обавезно узети добру анамнезу урадити радиолошки снимак и ако има потребе урадити и артографију и артроскопију ножног зглоба у потврди тачне дијагнозе. Ово је значајно да би приступ лечењу био адекватан.

Мортонов неуром
- бол у предњем делу стопала настаје најчешће између две метатарзалне кости где доминира оток нерва, а ова повреда у литератури је позната као Мортонов неуром. Изазива га неадекватна обућа, повећано оптерећење, неправилно понављање удараца ногом приликом спортске активности. Неки аутори тврде да и генетски фактори могу да имају учешће. Ово обољење се јавља у многим спортовима, а такође и код жена које носе високу потпетицу или другу обућу која стеже и притиска ножне прсте. Најчешћи симптоми су бол у врху стопала, јагодици стопала, или у прстима. Понекад ножни прсти утрну.

Бол у пети (плантарни фасциитис) се јавља нарочито ујутру одмах након устајања. Први корак је најболнији, али са загревањем пете бол престаје да би се следећег јутра опет јавио са утиском као да је каменчић упао у ципелу. Плантарни фасциитис је упала плантарне фасције, понекад погоршана квржицом на петној кости. Ова повреда се креће у распону од упале до кидања плантарне фасције на петној кости. Повреда је изазвана пренапрезањем код трчања на дуге стазе, слаби сводови стопала, ношење неадекватних патика, промена подлога у тренажном процесу, повећање телесне масе и сл. Најчешће се јавља код кошаркаша, рукометаша, фудбалера, тенисера и др.

Фрактура скочног зглоба обично настаје услед оптерећења или директног ударца. Може се јавити у свим спортовима као и у свакодневном животу. Фрактура од оптерећења настаје у стопалу или у тибији. Бол на врху фрактуре појачан је вежбањем. Бол престаје са прекидом активности.

Лечење

Основни циљ је спречити крварење и стварање отеклина. Обавезна имобилизација зглоба, у циљу спречавања веће повреде лигамента. Крварење заустављамо применом криотерапије и компресивним завојем . Повређено место хладимо све док постоји оток и инфламација, с тим да након 24. - 48. сати укључујемо и антифлогистичке и антиреуматске масти (систем вазоконстрикција-вазодилатација). Блокаде не препоручујемо и ако због „бржег опоравка“, то се од лекара захтева, јер тиме можемо да погоршамо повреду спортисти и да доведемо у питање  наставак спортске каријере. Велика грешка је прерана дозвола повратку на спортско борилиште и могучност рецидивне повреде која се још теже лечи. Физикална терапија код имобилисаног зглоба: а) импулсна магнетотерапија, интерферентне струје, б) импулсни ултразвук, интерферентне струје. По скидању имобилизације: а) импулсна магнетотерапија, интерферентне струје, б) вакусац, ласер, магнетотерапија, кинезитерапија, ц) импулсни ултразвук, интерферентне струје, криомасажа, кинезитерапија, д) магнетотерапија, интерферентне струје, ласер, кинезитерапија.

Код лацерација и руптура лигамената, као и код прелома прва помоћ је иста. Имобилизација зглоба (облик чизме) 21. дан, након тога физикални третман (индиковано је и одмах преко имобилизације импулсно магнетно поље), по скидању гипса терапија физикална коју смо горе навели. Руптура лигамената или повреде лигамената трећег степена оперативно лечимо, а рехабилитација после операција је идентична са терапијом повреде лигамената.

Аутор: др сци. мед. Милорад Јеркан